Hoppa till innehåll

Läkarförbundets Medlemsrådgivning och Medlemsservice har förändrade öppettider under sommaren. Telefontid måndag–torsdag 9.00–16.00 och fredag 9.00–13.00. Du kan alltid själv söka svar på dina frågor under Råd och stöd. Midsommarafton har vi stängt.

SFMR:s företagsstipendier 2023: Gastro

Gastroradiologi

Stipendium från TMC & Unilabs tilldelas Martin Norström Svensson.

Titel: Kvantifiering av hyperemi efter ablation - finns en optimal tidpunkt för kompletterande behandling med chemoembolisering?

Medverkande forskare: Martin Norström Svensson, Leon Will, Eva Laurin-Gadsbøll och Erik Baubeta Fridh.

Bakgrund: Ablation är förstahandsmetoden vid kurativt syftande behandling av levertumörer enligt internationella koncensusguidelines Barcelona Clinic Liver Cancer (BCLC) 0 och ingår i algoritmen för BCLC A. För levercellstumörer där kurativt syftande intention inte är möjlig (BCLC B) kan patienterna erbjudas transarteriell chemoembolisering (TACE) som en av förstahandsmetoderna(1). Det har gjorts flera små, och pågår flera studier runt om i världen, med syfte att kombinera de två teknikerna för att på så sätt utvidga den kurativt syftande ablationsbehandlingen, alternativt få bättre effekt av palliativt syftande TACE. I vilken ordning och med vilket tidsmässigt mellanrum interventionerna bör utföras för att maximera effekten är idag ej känt(2,3,4).
En teori är att det är bättre att genomföra ablationen först, följt av TACE. Idén är att se hyperemin kring ablationszonen som ett angreppssätt att med chemoemboliseringen behandla eventuella överlevande tumörceller i periferin av ablationen. Den exakta timingen när emboliseringen ska utföras är oklar, sannolikt när hyperemin är som störst.
Syftet med den här studien är därför att ta reda på när den hyperemiska zonen runt en ablationshåla är som störst.

Metod: Vi planerar att undersöka cirka 20-40 patienter som genomgår ablationsbehandling. För dessa patienter genomför vi upprepade kontrastförstärkta ultraljud och undersöker ablationsområdet visuellt samt med kvantifieringsprogramvara. Resultatet presenteras grafiskt och skillnad mellan tidpunkter beräknas med parametriska tester.

Förväntade resultat och klinisk betydelse: Planen är att påbörja studien till hösten 2023. Studien förväntas ge ny kunskap om utveckling av hyperemin kring ablationszoner och därmed kunskap som kan styra utvecklingen av framtida behandlingsalgoritmer vid kombination av olika tekniker.

Referenser

  1. Maria Reig, Alejandro Forner, Jordi Rimola et al.BCLC strategy for prognosis and treatment recommendations: The 2022 update.
    Journal of Hepatology, 18 november 2021

  2. Chong Liu, Tian Li, Jin-tong He, Haibo Shao
    Tace combined with microwave ablation therapy vs TACE alone for treatment of early- and intermediate-stage hepatocellular carcinomas larger than 5 cm: a meta-analysis
    Diagnostic and Interventional radiology, November 2020

  3. Jong Woo Kim, Jin Hyoung Kim, Hyung Jin Woo et al
    Hepatocellular carcinomas 2-3 cm in diameter: Transarterial chemoembolization plus radiofrequency ablation vs. radiofrequency ablation alone
    European journal of radiology, 2012-03-01
  • De-jun Yang, Kun-lun Luo, Hong Liu, Bing Cai et al.Meta-analysis of transcatheter arterial chemoembolization plus radiofrequency ablation versus transcatheter arterial embolization alone for hepatocellular carcinoma.
    Oncotarget 2017, 8 2960-2970
Mer från Imago Medica

ECR 2026

Kongresser The ECR 2026 poster is a celebration of the congress theme ‘Rays of Knowledge’.

Ordförande har ordet

Information från SFMR:s styrelse ” Var är alla svenskarna?” Rapport från resemånaden maj.

Nyheter från Svensk Förening för Nuklearmedicin (SFNM)

Nuklearmedicin När jag skriver detta sitter jag på tåget hem från Nuklearmedicinskt Vårmöte, som denna gång hölls i Jönköping 21-23 maj. Under 3 dagar har nuklearmedicinskt intresserade från hela Sverige samlats och tagit del av intressanta föreläsningar, minglat och inspirerats.

Bokstavsdiagnos? I huvudet på en ordförande…

Ibland får jag känslan av att jag äntligen förstår, alltså hur det funkar och hur det hänger ihop i Sjukvårdssverige. Närkontakt av tredje graden med en härlig insikt av upplysning. Men den känslan brukar snabbt gå över. Det blir ungefär …

Artificiell intelligens inom bröstradiologi 

AI Bröstradiologi har varit ett pionjärområde inom såväl retrospektiva studier som prospektiva prövningar av artificiell intelligens för radiologisk bildtolkning. Detta har lett vidare till klinisk implementering i screeningprogrammet på flera screeningenheter i Sverige. Tack vare etablering av en nationell valideringsplattform för …

Flera uroradiologiska vårdprogram på remissrunda

Svensk Urogentialradiologisk Förening De Nationella Vårdprogrammen, tillgängliga på RCC:s hemsida https://cancercentrum.se/samverkan/vara-uppdrag/kunskapsstyrning/vardprogram/ är viktiga dokument för sjukvården, både för den enskilde radiologen och för verksamhetschefer och andra beslutsfattare. Det är av yttersta vikt att radiologin är väl representerad i vårdprogramgrupperna, som har till uppgift …

MR knä - granskning och rapportering

Muskuloskeletalradiologi Svensk Förening för Muskuloskeletal Radiologi (SFMSR) vill främja utveckling av strukturerade och i förlängningen standardiserade metoder för rapportering vid bilddiagnostik, och rekommenderar att nedanstående ”minneslista” används vid granskning och i tillämpliga fall som svarsmall för MR knä. Särskilt i samband …

A Day in the Life of a Radiologist in Auckland

Övrigt Nu är det nästan ett år sedan jag flyttade från Kronoberg till Auckland, Nya Zealand för att jobba radiologiska nattjourer för skandinaviska sjukhus. Jag tänkte berätta om en helt vanlig dag i mitt liv för att visa er hur vardagen …