fbpx
Almedalen Visby

Unga läkare vill bidra till en hållbar sjukvård  

Dag: 3 juli kl 14.10 – 15.00 

Plats: Slottsterrassen 6 

Beskrivning av samhällsfrågan 

Hälso- och sjukvården beräknas idag stå för 20 procent av den offentliga sektorns utsläpp av växthusgaser. Vad har dagens unga läkare för krav och förväntningar på sin arbetsgivare när det gäller hållbar sjukvård? Och kommer kraven att leda till en förändrad arbetsroll för läkare i framtiden? 

Utökad information om evenemanget 

Sjukvårdens klimatpåverkan är stor och det hållbarhetsarbete som sker involverar ofta inte läkare. Samtidigt finns ett växande intresse bland unga läkare som vill påverka och göra skillnad. Vad har de för förväntningar på sina framtida arbetsplatser och kommer läkares roll ändras framöver, där de som del av arbetet behöver arbeta med klimat och hållbarhetsfrågor? Hur kan man dessutom främja samarbete över professionsgränser inom vården för att uppnå en mer klimatsmart sjukvård? 

Medverkande: 

 • Gustav Eriksson, Miljöchef, Nya Karolinska Universitetssjukhuset (NKS) 
 • Sigrid Hammarqvist, ST-läkare gyn & obst, Region Dalarna 
 • Theodor Lav, Ordförande, Läkarförbundet Student 
 • Ida Amanda Persson, leg. Läkare, Region Skåne 
 • Maria Wolodarski, Onkolog, NKS, Läkare för Miljön 
 • Gustaf Zettergren, Miljöchef, Västra Götalandsregionen 
 • Sofia Hammarstrand, ST-läkare arbets- & miljömedicin (moderator), Sahlgrenska Universitetssjukhuset, Sjukhusläkarnas Klimat och Hälsa-grupp 

Läkare behövs som chefer i vården – om vi vill prioritera rätt för patientsäkerhet och lönsamhet

Dag: 3 juli kl 15.20 – 16.10 

Plats: Slottsterrassen 6 

Beskrivning av samhällsfrågan 

Hur viktigt är det att ha branschkunskap när man är chef? Är vården det gyllene undantaget? Vad säger egentligen forskningen? 

Utökad information om evenemanget 

Vi måste skapa en hälso- och sjukvård där högsta prioritet alltid är att göra det bästa för patienterna, och säkerställa att de medicinska förutsättningarna finns. Vi står inför stora utmaningar, förändringar och prioriteringar sker ständigt och ibland omotiverat. Beslut måste fattas på medicinska grunder och läkare ska vara med och leda. Men ska läkare axla chefskapet eller enbart vara tillgängliga som experter?  

Läkare är naturliga ledare och har, kombinerat med bra chefsegenskaper, de bästa förutsättningar för att leda sjukvården idag och in i framtiden. Läkare måste kliva fram och ta ansvaret även på en strategisk nivå. Eller är detta enbart ett särintresse och slöseri av läkares tid? Vad finns det för belägg i forskningen? Vad säger chefer, ledande myndighetspersoner och Läkarförbundet?  

Välkommen på en kort dragning av KI-rapporten ”Physicians role in the managment of health care” följt av ett samtal om vikten av det lokala chefsskapet och läkarnas roll i detta. 

Medverkande: 

 • Karin Båtelson, Ordförande, Sjukhusläkarna 
 • Tina Crafoord, Ordförande, Läkarförbundets Chefsförening 
 • Jean-Luc af Geijerstam, Generaldirektör, Vårdanalys 
 • Peter Graf, VD, Vårdbolaget Tiohundra 
 • Niklas Källberg, VD, Helseplan 
 • Per Mattsson, Patientområdeschef, Karolinska Universitetssjukhuset 
 • Brita Winsa, Hälso och sjukvårdsdirektör, Region Västerbotten 
 • Elin Karlsson, moderator, 2:e vice ordförande, Sjukhusläkarna 

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.