fbpx

Vissa studieorter satsar på att stimulera läkarstudenters forskningsintresse. Du kan då få hjälp att hitta ett lämpligt projekt och finansiering. Ibland finns också möjlighet att antas till forskarutbildningen redan under senare delen av läkarutbildningen.

Även utanför universitetet kan det finnas möjligheter att få arbeta i forskningsprojekt under studietiden. Industrin, kommuner och landsting har ofta egna forsknings- och utvecklingsenheter där läkarstudenter kan få arbeta.

Ett tips är att söka praktikplatser och sommarjobb inom områden som du skulle vilja forska inom. De erfarenheter du gör där kan ge dig inspiration till frågor du vill fördjupa dig i.

Prata med forskarna

Om du är nyfiken på vilka möjligheter som finns att forska under studietiden kan du ta kontakt med din studievägledare, studierektor eller prefekt.

Du kan också prata direkt med någon av dina lärare. Det kan dessutom vara bra att prata med några doktorander eller studenter i den grupp du intresserar dig för. De kan berätta mer om hur det är att arbeta i just den gruppen och ge dig värdefulla tips.

Forska direkt efter examen?

Det finns möjlighet att satsa helt på forskarkarriären direkt efter examen eller blanda forskning med kliniskt arbete. Efter examen är du formellt sett behörig att söka till forskarutbildningen.

Om du vill satsa på en framtida forskarkarriär och bedriva självständig forskning är det viktigt att vara disputerad. Du gör därför klokt i att försöka bli antagen till en forskarutbildning.

Dina val- och karriärmöjligheter ökar om du också fullgör din AT och ansöker om legitimation. Det kan du göra samtidigt, före eller efter att du går forskarutbildningen.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.