fbpx

info Tisdagen den 21 januari är medlemsadministrationen stängd på grund av utbildning. Här kan du ta del av vanliga frågor och svar om medlemskapet. Välkommen åter!

info Just nu har vi utmaningar med inloggningen in via betalväggar på webbplatsen. När du vill logga in för att ta del av innehåll, välj då att logga in genom att klicka på ”Logga in” i den blå navigeringen längst upp på sidan. Tack för ditt tålamod!

Som medicine studerande kan du dock aldrig vikariera inom primärvården.

Före legitimation är dina befogenheter dock begränsade. Om du arbetar som vikarierande underläkare eller gör AT får du t.ex. endast ordinera och förskriva läkemedel till patienter du vårdar i tjänsten – inte till dig själv, vänner eller familj. Du har dock i princip samma skyldigheter och ansvar som en legitimerad läkare. Du är skyldig att föra journal, du har personligt ansvar och kan bli anmäld som all annan personal inom hälso- och sjukvården.

Lön och anställningsvillkor

Lönesättningen är individuell och du har alltid rätt att löneförhandla inför en ny anställning. För underläkarevikariat före avlagd läkarexamen gäller inom landsting/region kollektivavtalet Med stud-avtalet och Allmänna Bestämmelser i vissa delar.

För underläkarvikarie som avlagt läkarexamen gäller kollektivavtalet Specialbestämmelser för läkare och Allmänna Bestämmelser.

Lönenivåerna varierar över landet och vi rekommenderar dig därför att ta kontakt med oss på Läkarförbundet för att få kunskap om hur löneläget ser ut där du sökt vikariat.

Kontakta Läkarförbundets medlemsrådgivning

Läkarstudenter från EU – särskilt förordnande

Den som inte har svensk legitimation får i vissa fall särskilt förordnas att utöva läkaryrket. Kolla in Sveriges läkarförbund Student Utlands sammanställning för särskilt förordnande: Socialstyrelsen särskilt förordnande underläkarvikariat – Checklista

Socialstyrelsen gör inför vikariatet en individuell prövning av din utbildning. Det är din arbetsgivare som ansöker hos Socialstyrelsen om det särskilda förordnandet som krävs för vikariatet.

Du måste komplettera ansökan med kursplan för din utbildning och eventuella tjänstgöringsintyg från tidigare arbete inom hälso- och sjukvården. Mer information på Socialstyrelsens hemsida.

Läs mer om hur du ansöker om särskilt förordnande.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.