Hoppa till innehåll

Motioner

Alla medlemmar och lokalavdelningar i SLF Student har rätt att skicka in motioner till SLF Students fullmäktigemöte för att påverka inriktningen av förbundets arbete.

Motioner ska vara förbundet tillhanda senast 5 oktober.

Skicka in din motion

Att skriva en motion

En motion ska innehålla ett yrkande med en eller flera att-satser. Det är att-satserna som fullmäktige tar beslut om. Texten innan att-satserna (brödtexten) är till för att motivera beslutet. En motion kan vara hur kort eller lång som helst bara den har dessa beståndsdelar, motivering och att-sats.

  1. Se om din fråga som du tänker ta upp redan finns och jobbas med i verksamhetsplanen eller åsiktsprogrammet. Om du däremot tror att din motion bidrar med något nytt eller en förbättring ska du förstås inte tveka. 
  2. Sätt en bra rubrik. En rubrik som väcker intresse och samtidigt tydligt förmedlar vad det handlar om kan skapa goda diskussioner under påverkanstorgen.
  3. Se till att sätta ditt förslag i ett sammanhang. Förklara situationen som uppkommit och motivera utifrån situationen hur ditt förslag skulle kunna hjälpa till att förbättra situationen.  
  4. GLÖM INTE Att-satsen. Att-satsen är det viktigaste då det är det som styrelsen och förbundet sedan ska rätta sig efter och försöka uppnå. Lägg extra krut på att formuleringar blir bra så att din motion inte röstas bort på grund av att det finns språkliga svagheter. 
  5. Skriv under din motion. Då motioner endast får skickas in av medlemmar i förbundet så är det viktigt att det finns en underskrift. 
  6. Sist men inte minst min personliga favorit. Förankra hos medlemmarna. FUM ska vara tillgängligt för alla medlemmar och det är inte alla som kommer dit som är FUM-proffs. Det kan kännas överväldigande med alla motioner, propositioner och allting som diskuteras utöver alla nya trevliga människor du ska hinna mingla med. Det är därför viktigt att ta varje tillfälle att prata med folk från andra orter om din motion på gemensamma event som arrangeras av SLF Student. Om du inte deltar där och du känner att du gärna vill ha input, skicka mail till lokalordföranden. 

Bra att veta redan när du formulerar din motion är betydelsen av fullmäktiges tre olika val att bemöta motionen:

  • Bifall betyder att Läkarförbundet ska verka i enlighet med motionens att-sats
  • Besvarad betyder att Läkarförbundet redan idag verkar i enlighet med motionens att-sats eller att förbundet avser verka i motionens anda.
  • Avslag betyder att Läkarförbundet inte ska verka i enlighet med motionens att-sats