fbpx

Innan eller tidigt under praktiken

 • Se till att du innan den kliniska placeringen börjar känner till vilka lärandemål som du förväntas uppnå under den tid som finns till förfogande.
 • Kom i tid och presentera dig för personalen. Ställ frågor om verksamhetens olika rutiner.
 • Om du kommer till en placering och är osäker på vem du ska ha som handledare, fråga då vem som är tänkt att handleda dig.
 • Sätt upp så konkreta mål som möjligt för de olika dagarna tillsammans med din handledare. Berätta om det finns något särskilt som du vill fokusera på, t.ex. någon diagnos, statusmoment eller annan färdighet.

Under praktiken

 • Var delaktig, visa intresse och ta egna initiativ.
 • Be aktivt och kontinuerligt om specifik återkoppling på allt arbete som du utför, från patientsamtal till olika praktiska moment eller journalanteckningar.
 • Om en handledare säger att du gjort något bra, be då handledaren att förklara varför hen tycker så.
 • Be om att få fördjupa dig i ett färre antal patienter och att få vara delaktig i så många delar av vårdförloppet som möjligt.
 • Be om att få vara den första som träffar patienten. Gå sedan igenom hur du tagit anamnes, utfört status och resonerat. Först för dig själv och sedan tillsammans med din handledare. Presentera då även dina tankar kring differentialdiagnostik, bedömning och åtgärd.
 • Passa på att fördjupa dig även teoretiskt i de patientfall som du stöter på. Att koppla inlärningen till specifika patienter som du har träffat är en bra metod för att få kunskapen att fastna. Om det är första gången du utför ett praktiskt moment får du förklara det för handledaren och se till att du utför det under lugna omständigheter. Ta den tid som du behöver för att utföra momentet på ett korrekt och patientsäkert sätt.
 • Be om att få gå tillsammans med personal eller studenter från de andra yrkeskategorierna för att bättre förstå hur lagarbetet i sjukvården går till. Du kan till exempel be en sjuksköterska att visa ett praktiskt moment eller vara med när en fysioterapeut tränar eller lägger upp ett träningsprogram tillsammans med en patient.
 • Ge gärna kontinuerlig och konstruktiv återkoppling på den handledning du får. På så vis kan du påverka den handledning du får och även bidra till att andra studenter får bättre handledning i framtiden.

Mot slutet av praktiken

 • Försök att avsätta tid för att reflektera över ditt lärande. Du kan göra det själv, tillsammans med din handledare eller ihop med andra studenter. Vad har du lärt dig? Hur gick det till? Vilka kunskaps- eller färdighetsluckor har du kvar? Skriv gärna ner dina tankar!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.