fbpx

Framtidens läkare - förstatliga vården?

Tid: 2/7 2019 08:40 – 09:30
Plats: Slottsterassen 6

Dagens svenska hälso- och sjukvård genomsyras av långa vårdköer med en svårt överbelastad vårdpersonal. Till detta finns en utbredd specialistläkarbrist och ett överskott av underläkare. Kommer situationen se likadan ut i framtiden? Finns det andra sätt att styra sjukvården?

Enligt Läkarförbundets årliga lönerapport för underläkare innan examen uppger 45 % av underläkare att de inte får tillräckligt med stöd för att bedriva en säker vård. Något som till stor del beror av dagens överbelastade vård. Ett stort problem som lyfts är även den begränsade möjligheten till att påverka sin arbetssituation med dagens styrningsstruktur. Inte nog med att vårdköerna och specialistbristen går ut över handledningen har dagens läkarstudenter och framtidens läkare börjat fråga sig när det ska bli förändring. Kommer situationen se likadan ut i framtiden? Finns det andra sätt att styra sjukvården för att få till en bättre vård i framtiden? Hur kan professionernas kompetenser utnyttjas bättre i styrningen av den svenska hälso- och sjukvården? Välkommen till Almedalsseminarium om alternativa styrningssätt inom sjukvården.

Medverkande:

  • Theodor Lav, ordförande, Sveriges läkarförbund Student
  • Anders W Jonsson, Sjukvårdspolitisk talesperson, Centerpartiet
  • Göran Stiernstedt, Regeringens utredare, Styrning för en mer jämlik vård
  • Carl Johan Sundberg, Professor, prefekt, moderator, Karolinska institutet
  • Tina Crafoord, Ordförande, Läkarförbundets Chefsförening

Inga godkända läkarstudenter kvar 2050 - varför sjunker resultaten?

Tid: 2/7 14:10 – 15:00
Plats: Slottsterassen 6

Vad är anledningen till att läkarstudenters resultat sjunker i Sverige? Har det ett samband med den psykiska ohälsan eller är det ett resultat av högskoleprovsfuskandet? Vad behövs göras för att säkerställa goda möjligheter att bli godkänd på läkarprogrammet?

På Sveriges läkarprogram ses en generell trend med allt fler underkända resultat. Enligt Göteborgs universitet kommer det inte finnas några godkända läkarstudenter kvar år 2050 om trenden fortsätter i samma takt.

Medverkande: 

  • Theodor Lav, Ordförande, Sveriges läkarförbund Student
  • Sofia Rydgren Stale, Ordförande, Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd
  • Annika Pontén, Tillförordnad myndighetschef, Universitetskanlserämbetet
  • Danuta Wasserman, Professor i psykiatri och suicidologi, Karolinska institutet

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.