Hoppa till innehåll

Torsdag 23/1 stänger medlemsrådgivningen kl. 16 och svarstiderna kan bli längre på grund av lägre bemanning. För icke-brådskande ärenden, vänligen återkom fredag 24/1.

Svara på Läkarförbundets löneenkät

Uppdaterad lönestatistik är ett värdefullt verktyg för dig, både vid löneförhandlingar med din chef och när du ska börja en ny tjänst. För oss är det också viktigt att ha aktuell lönestatistik när vi förhandlar fram ett nytt kollektivavtal med din arbetsgivare. 

läkarförbundets löneenkät

Svara på årets löneenkät!

5 november hittar du din personliga löneenkät på Min sida. Enkäten tar bara runt fem minuter att svara på.

Varför ska du svara på Läkarförbundets löneenkät? 

Läkarförbundets centrala löneenkät är en viktig del i Läkarförbundets arbete för att läkare ska ha en god löneutveckling och ett viktigt verktyg både vid centrala och lokala löneförhandlingar – och inte minst inför ditt eget lönesamtal. 

Viktigt oavsett livssituation 

Ditt svar är lika viktigt oavsett om du om du är föräldraledig, sjukskriven, bytt arbetsgivare eller tjänst och därmed fått ny lön. Vi använder dina svar för att ta fram uppdaterad lönestatistik för läkare genom hela yrkeslivet. 

Som medlem så får du tillgång till löneuppgifter om: 

  • Lön för läkare inom samtliga sektorer 
  • Ingångslön vid första jobbet 
  • Grundlön och total lön 
  • Egen flik för chefer 

...se alla sökbara parametrar på Saco lönesök

Lönestatistik från 2023 

Läkarförbundets medlemmar har tillgång till den senaste lönestatistiken via Saco lönesök. Logga in och ta del av den senaste lönestatistiken för läkare. Är du inte medlem i Läkarförbundet ännu så kan du bli medlem och ta del av läkares lönestatistik direkt

Hur sätts min lön?

Din lön sätts i samband med att du förhandlar inför ett nytt jobb samt i den årliga löneöversynen. Om du är tillsvidareanställd på en arbetsplats med kollektivavtal ska du ingå i lönerevision varje år. För dig som har en tidsbegränsad anställning gäller att även din lön ska ses över årligen, även om tidsbegränsat anställda inte ingår i själva revisionen.

För läkare i kommun och region förhandlar Läkarförbundet fram kollektivavtal som ofta innehåller en årlig lägsta procentuell löneökning, antingen förhandlat mellan Läkarförbundet och SKR/Sobona eller i linje med ”märket”. Märket är den löneökning industrins fack och arbetsgivare förhandlar fram och som blir normerande för stora delar av arbetsmarknaden. Det är viktigt att känna till att löneökningarna gäller på kollektiv nivå och att ingen individ är garanterad en viss ökning,. En del läkare kan få mer än märket och en del mindre utifrån att lönen ska vara individuell och differentierad utifrån faktorer såsom prestation och kompetens. När det centrala avtalet är klart, tar Läkarförbundets lokalföreningar vid och förhandlar lokala kollektivavtal med respektive region och kommun. Lokala avtal kan innebära högre löneökningar och bättre villkor än det centrala avtalet.

Störst chans att få upp din lön har du oftast vid en nyanställning eller när du tar ett nytt steg i karriären. Här är tre saker att tänka på när du förhandlar vid nyanställning:

Var överens om alla anställningsvillkor inklusive lön innan du tackar ja till ett jobb.

Förhandla inte bort rätten till övertidskompensation innan du vet hur mycket övertidsarbete tjänsten innebär. Om övertidskompensation inte utges ska du få något i gengäld, exempelvis högre lön. Använd Läkarförbundets övertidssnurra för att räkna ut värdet av ett eventuellt övertidsarbete.

Var väl förberedd inför en förhandling och ta gärna hjälp av Läkarförbundet. Det är svårt att korrigera en låg lön senare.

Ta del av mer innehåll om läkares löner

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se
Svara på Läkarförbundets löneenkät