Din lön sätts i samband med att du förhandlar inför ett nytt jobb samt i den årliga löneöversynen. Om du är tillsvidareanställd på en arbetsplats med kollektivavtal ska du ingå i lönerevision varje år. För dig som har en tidsbegränsad anställning gäller att även din lön ska ses över årligen, även om tidsbegränsat anställda inte ingår i själva revisionen.
För läkare i kommun och region förhandlar Läkarförbundet fram kollektivavtal som ofta innehåller en årlig lägsta procentuell löneökning, antingen förhandlat mellan Läkarförbundet och SKR/Sobona eller i linje med ”märket”. Märket är den löneökning industrins fack och arbetsgivare förhandlar fram och som blir normerande för stora delar av arbetsmarknaden. Det är viktigt att känna till att löneökningarna gäller på kollektiv nivå och att ingen individ är garanterad en viss ökning,. En del läkare kan få mer än märket och en del mindre utifrån att lönen ska vara individuell och differentierad utifrån faktorer såsom prestation och kompetens. När det centrala avtalet är klart, tar Läkarförbundets lokalföreningar vid och förhandlar lokala kollektivavtal med respektive region och kommun. Lokala avtal kan innebära högre löneökningar och bättre villkor än det centrala avtalet.
Störst chans att få upp din lön har du oftast vid en nyanställning eller när du tar ett nytt steg i karriären. Här är tre saker att tänka på när du förhandlar vid nyanställning:
Var överens om alla anställningsvillkor inklusive lön innan du tackar ja till ett jobb.
Förhandla inte bort rätten till övertidskompensation innan du vet hur mycket övertidsarbete tjänsten innebär. Om övertidskompensation inte utges ska du få något i gengäld, exempelvis högre lön. Använd Läkarförbundets övertidssnurra för att räkna ut värdet av ett eventuellt övertidsarbete.
Var väl förberedd inför en förhandling och ta gärna hjälp av Läkarförbundet. Det är svårt att korrigera en låg lön senare.