fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

info Under Kristi himmelsfärd (12-14 maj) har vi avvikande öppettider. Här hittar du alla aktuella öppettider.

Läs hela Årsrapport för Svenska palliativregistret 2019

Under året avled 88 766 personer som var folkbokförda i landet och av dessa registrerades 53 409 i Svenska palliativregistret. Täckningsgraden för registret i landet är därmed 60 % av samtliga dödsfall, men varierar stort mellan länen, från 49 till 73 %.  Sedan 2018 har det skett en viss ökning av andelen personer som under den sista veckan i livet får del av någon form av specialiserad palliativ kompetens, från 17,2 % till 19,1 %. Den rapporterade tillgången till specialiserad palliativ vård är fortfarande mycket ojämnt fördelad över landet, och eftersom patienter med särskilda palliativa behov kan antas finnas i hela landet är det ett rättvisekrav att även denna medicinska specialitets kunskap når ut överallt. 

Under 2019 infogades 12 nya rapporter i registrets utdataportal och vi öppnade möjligheten att i samtliga rapporter se inverkan av extern konsult. Andelen personer som registrerades i Svenska palliativregistret där man anlitade ett palliativt rådgivningsteam/konsultteam som extern konsult har under 2019 ökat från 6,4 % till 7,7 %. 

Anlitande av ett palliativt rådgivningsteam/konsultteam har en tydlig inverkan på vården i livets slutskede. Om ett sådant team anlitas ser vi att:

  •  Mellan 10 och 15 % fler av personerna får ett brytpunktssamtal.
  • Mellan 5 och 10 % färre dör ensamma.
  • Det är en högre andel personer som smärtskattas, det är fler som får ett efterlevandesamtal, och färre som avlider på sjukhus får dropp under det sista dygnet. 

Svenska palliativregistret har under 2019 medverkat i 5 vetenskapliga publikationer, 3 vetenskapliga postrar och erhållit 29 ansökningar om datauttag.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem