fbpx
8
mar
8 mars today

Aula Medica 

location_on

Frontallobsdemens (FTD) är en neurodegenerativ demenssjukdom orsakad av förändringar i hjärnans pannlob och/eller tinninglober. FTD är en av de vanligaste formerna av demenssjukdom med debut under 65 års ålder, men kan även debutera senare i livet. Till skillnad från Alzheimers sjukdom som främst drabbar minnet, yttrar sig symptomen för FTD ofta i form av gradvis förändring i uppförande, empati, talförmåga och/eller rörelsemönster. I dagsläget finns inga behandlingar som kan bota eller avstanna sjukdomsprocessen, och behovet av studier kring FTD är därför mycket stort. Med stöd av The Schörling Foundation bildades år 2017 ett multidisciplinärt konsortium vid namn Swedish FTD Initiative. Konsortiet är ett samarbete mellan Karolinska Institutet (KI), Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Science for Life Laboratory (SciLifeLab). 

Den 8:e mars 2019 håller Swedish FTD Initiative ett internationellt multidisciplinärt symposium i Aula Medica i Solna. Målsättningen är att sprida kunskap om pågående forskning inom frontallobsdemens för att öka förståelsen för hjärnsjukdomen, samt för att identifiera och främja nationella och internationella forskningssamarbeten. Genom att kombinera state-of-the-art föreläsningar av internationella keynote speakers, med kortare samarbetsorienterade presentationer från svenska och norska forskargrupper, minneskliniker och patient/anhörigföreningar, ämnar vi lägga grund för värdefulla nätverk mellan forskning och klinik. Symposiet kommer att hållas på engelska och vara vetenskapligt inriktat mot forskningsgrupper och klinik, men vi öppnar upp registreringen för alla som är intresserade av forskningen inom frontallobsdemens. För mer information om symposiet och registrering vänligen kontakta FTDemens@nvs.ki.se.

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag har en fråga om mitt medlemskap

Vill du ändra uppgifter i medlemsregistret, ex. byta aktuella kontaktuppgifter, anmäla examen eller byta förening i ditt medlemskap.

Om ditt medlemskap

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.