Hoppa till innehåll
Medlemsidor
Frågor till riksdagspartierna

Frågor till riksdagspartierna

Företagshälsovården är en arbetsmedicinsk expertresurs. som anlitas när verksamheter behöver hjälp inom arbetsmiljöfrågor och rehabilitering. Vi är enkelt sagt vårdens kontaktyta mot företagen. Vi som bemannar företagshälsovården är medicinsk legitimerad personal med tydligt samhällsansvar och medicinsketiska riktlinjer. Vi arbetar i team med läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, ergonomer och psykologer, de flesta av oss specialistutbildade inom arbetsmedicin. Utöver medicinsk personal ingår arbetsmiljöingenjörer med sin expertis inom fysikaliska och kemiska exponeringar samt beteendevetare och organisationspsykologer med kunskap inom organisatorisk och social arbetsmiljö.
Med vår sammantagna kompetens är företagshälsovården den enda aktören med verklig potential att vända sjuktal och hjälpa arbetsgivare att skapa arbetsplatser för hållbar och långsiktig hälsa. Ett rehabiliteringsfall behandlas i företagshälsovården som en markör för att något på arbetsplatsen inte fungerar och vi letar alltid efter organisatoriska grundorsaker till att någon behöver vara sjukskriven.
De statliga resurstilldelningarna för rehabilitering och satsningar vid höga sjuktal (rehabiliteringsgaranti, sjukskrivningsmiljarder, förslag om rehabkoordinatorer mm) innebär att skattemiljarder ges till SKL och den offentliga sjukvården. Där har man inte kompetens eller förutsättningar att föra en arbetsmedicinsk dialog med arbetsgivaren och inte heller att lyfta blicken från individ till organisation och därmed förebygga fortsatt ohälsa.

Frågor vi söker svar på:

1. Rehabiliteringskedjan
a. Ser ni företagshälsovården som en viktig aktör för minskade sjuktal och
skapandet av långsiktigt friska arbetsplatser?
b. Kommer ni i sådana fall att verka för att företagshälsovården blir en
partner i rehabiliteringskedjan mellan hälso- och sjukvården och
arbetsgivaren?
c. Hur avser ni att genomföra detta?

2. Jämlik hälsa
a. Anser ni att det skulle finnas ett värde i jämlik arbetshälsa för alla anställda
b. Anser ni då att det skall finnas krav/incitament för alla arbetsgivare att
anlita arbetsmedicinsk expertis?

3. Företagshälsovårdens framtid
Företagsläkarna har en medelålder på 62 år. Intresset för branschen är stort
bland yngre läkare, men tillströmningen av nya specialister är långsam på grund av att specialiseringstjänstgöringen helt bekostas av privata medel, till skillnad från samtliga andra specialiteter som finansieras av offentliga medel antingen från landstiget (även om tjänstgöring sker vid en privat vårdinrättning), eller som i rättsmedicinarnas fall, av staten.
a. Anser ni att, för att möjliggöra fortsatt utbildning av företagsläkare
(specialister i arbetsmedicin), statliga medel behöver tillföras genom MynAK.
b. Hur mycket är ert parti i så fall berett att tillskjuta?