fbpx

Vi har som förening fått möjlighet att nominera en person till ”Nationell arbetsgrupp vårdhygien” som är en del av den så kallade kunskapsstyrningen av svensk sjukvård som är under uppbyggnad. Allmän information om kunskapsstyrningen finns på webbadressen https://skl.se/halsasjukvard/kunskapsstodvardochbehandling/systemforkunskapsstyrning.14031.html

Under 2018 påbörjade landsting och regioner, med stöd av SKL, etableringen av ett gemensamt system för kunskapsstyrning. Det beslutades att inrätta en nationell arbetsgrupp (NAG) Vårdhygien i kunskapsstyrningsmodellen kopplad till Nationell samverkansgrupp patientsäkerhet.

Nu pågår en nomineringsprocess till NAG Vårdhygien där de 6 sjukvårdsregionerna i Sverige nominerar personer. Dessutom har vår förening Svenska hygienläkarföreningen samt Sjuksköterskesektionen inom Svensk förening för vårdhygien fått möjlighet att nominera en person vardera.

Det förutsätts att den som nomineras och får uppdraget kan utföra detta uppdrag inom ramen för tjänsten hos ordinarie arbetsgivare. Den personen ska alltså ha detta klart med sin arbetsgivare. Det är alltså så att vårdgivarna har tagit på sig att stå för arbetskraften i kunskapsstyrningssystemet.

Det finns i nuläget inte någon särskild budget för NAG Vårdhygien, det är en fråga som diskuteras just nu och troligen blir det en av sakerna som man behöver ta tag i när arbetet kommer igång.

Vi kommer att ta upp NAG Vårdhygien som en diskussionsfråga på vårt kommande årsmöte för Svenska hygienläkarföreningen den 9 april 2019 i Visby för att efterhöra vilka synpunkter medlemmarna har på detta. Om du har synpunkter och inte kan vara med på årsmötet så kontakta gärna någon i styrelsen och framför dessa synpunkter. Den nya styrelsen kommer att få i uppdrag att nominera en person enligt ovan.

 

Vänliga hälsningar

 

Anders Johansson

Ordförande Svenska hygienläkarföreningen

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.