fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Den som är under 40 år har 25 dagars semester som man har möjlighet att ta ut under sommaren. Sommarsemestern ska helst vara fyra sammanhängande veckor.

Det är arbetsgivarens uppgift att i samverkan med lokal arbetstagarorganisation planera verksamheten så att arbetstagarna kan ta semester. Om arbetsgivaren inte lyckas planera så att bemanning finns under sommaren kan du, om du mot din vilja, inte får ta semester under perioden juni-augusti, få kompensation i form av fler semesterdagar enligt kollektivavtalet.

Även om semester räknas som fullgjord tjänst kan förläggning av all eller stor del av semestern under ett och samma block vara problematisk. AT-utbildningen är både tids- och målstyrd. Det finns ett minimikrav att minst tre månader av utbildningen ska vara förlagd till kirurgi och tre månader förlagd till medicin, men att den sammanlagda tiden för kirurgi och medicin ska uppgå till minst nio månader. Den vanligaste fördelningen är fyra och en halv månad på respektive placering. Att lägga in fyra veckor semester under något av dessa block, utan motsvarande förlängning, kan vara svårt även om semester räknas som tjänstgjord tid.Även om tidskravet är uppfyllt måste AT-läkaren uppfylla kompetenskravet. Det gäller att redan vid framtagandet av utbildningsplanen planera för semesterledighet. Ett sätt att lösa det är att korta ned tiden på kirurgi samtidigt som medicinplaceringen förlängs med motsvarande och förläggs så att den löper över sommarmånaderna. Ett annat sätt är att korta ned en senare placering och skjuta denna framåt i tiden för att kunna ta ut sin semester.

Det är viktigt att komma överens med sin arbetsgivare om förläggning av semesterperioden och de olika blocken under AT samt hur både tids- och kompetenskraven ska uppfyllas. Om AT-tiden förlängs bör en justering av lönen diskuteras.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.