fbpx
Hoppa till innehåll

Bastjänstgöring, BT

Den 1 juli 2021 kommer BT att införas. BT är en introduktionstjänstgöring inom ramen för specialiseringstjänstgöringen, ST och kommer från början att gälla för läkare med legitimation från annat land som vill specialisera sig i Sverige.

Från och med 1 juli 2021 behöver alla som inte får/fått legitimation efter AT eller redan specialiserar sig att göra BT.

Vad är BT?

BT är en introduktion inom ramen för specialiseringstjänstgöringen, ST. BT erbjuds både som en fristående tjänst och kan göras sammanhängande tillsammans med övrig ST.  BT kommer skilja sig mycket mellan olika regioner, men den innehåller följande:

  • tre månader inom primärvård
  • tre månader inom akut sjukvård
  • i övrigt maximalt ytterligare två tjänstgöringsplaceringar inom specialiteter där läkaren har egna patientkontakter samt ansvar för utredning och behandling.

Syftet med BT är att öka den kliniska färdigheten men också att introducera legitimerade läkare till svensk sjukvård på ett likvärdigt sätt, dels för läkare som utbildats inom den nya läkarutbildningen som påbörjas 2021 och för läkare med legitimation utfärdad i annat land.

Läkarförbundets sida om BT finner du viktig information, frågor och svar om vad som gäller för dig som ska genomföra BT.

Vad anser SYLF?

Vid införandet av BT kommer det finnas ett gravt underskott av BT-tjänster. Läkartidningen genomförde en kartläggning av planerade BT-tjänster i april 2021.  Generöst räknat kommer 20 % av behovet av BT-platser att vara tillgodoräknade under hösten. SYLF:s motsvarande kartläggning bekräftar bilden. Då förordningsändringarna blev klara sent, även efter att man skjutit på införandet under ett år, har arbetet försvårats med att försöka få en utbildningsorganisation på plats för BT-läkarna. Utredaren som arbetade med framtagandet av BT lyfte redan från början utlandsutbildades ojämlikhet i utbildningsfrågorna. Det är en betydligt sämre situation än för AT idag, som har upparbetat en bristsituation sedan införandet på 60-talet.

SYLF anser att det krävs att ansvaret för dimensioneringen av utbildningstjänster ska flyttas från regionerna för att bättre säkerställa att behovet av utbildningstjänster möts.

Lön

SYLF och Läkarförbundet anser att lönen för en BT-läkare ska motsvara den av ST-läkare. Får du erbjudanden om lön under den nivån, kontakta oss så att vi har möjlighet att följa utvecklingen vid införandet av tjänsten. Aktuellt lönestatistik hittar du här.

Vill du veta mer?

Lyssna på vår livesändning om BT, den 5/7 klockan 10.00.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar