Hoppa till innehåll

Att vara förtroendevald

Vad innebär det att vara förtroendevald i SYLF, vilka olika roller finns i styrelsen och vad förväntas av de olika rollerna?

Som förtroendevald kan du ha olika roller. Lär dig mer om vad de olika rollerna innebär.

Att vara förtroendevald för SYLF

Som förtroendevald i SYLF representerar du underläkare i din lokalavdelning. Du arbetar för att underläkare ska få bättre arbetsmiljö, lön och möjligheter. Under den tid som SYLF funnits har vårt arbete lett till flera, konkreta förbättringar. Vi arbetar med informationsspridning, påverkan och har ibland, men bara ibland, också fackliga uppdrag.

Att vara fackligt förtroendevald

På arbetsplatser har fackligt förtroendevalda en särställning. Enligt förtroendemannalagen har du särskilda rättigheter gentemot arbetsgivaren, vilket du kan läsa mer om i Läkarförbundets introkurs. Kort sagt har man rätt till större insyn i verksamheten, men också rätt till ledighet för det fackliga arbetet som kommer fackets medlemmar till del.

Förtroendevald i SYLF – facklig eller inte?

Som förtroendevald i SYLF är du inte per automatik att betrakta som fackligt förtroendevald. SYLF är en organisation i den fackliga sfären, men saknar eget fackligt mandat. Däremot så gör de lokala SYLF-avdelningarna många gånger mycket arbete kring arbetsplatsen villkor som definitivt är fackligt i sin natur. Det krävs dock att den lokala läkarföreningen anmäler SYLF:s förtroendevalda till arbetsgivaren som fackligt förtroendevalda för ni ska få de rättigheter som följer av uppdraget, dvs enligt förtroendemannalagen.

Det finns ingen begränsning för hur många som kan vara fackligt förtroendevalda. Dock ska tid som man begär att få ledigt vikas för det arbete som är fackligt.

Ny som förtroendevald

För dig som är helt ny som förtroendevald, eller för dig som vill fräscha upp dina kunskaper, har vi tagit fram ett introduktionshäfte som går igenom det fackliga arbetet och uppdraget, hur SYLF och Läkarförbundet är organiserade, det fackliga året samt en hel del annan grundläggande kunskap. Du hittar introduktionshäftet via länk nedan.

Rollbeskrivningar för olika förtroendeuppdrag

Vill du veta mer om vad de olika förtroendeuppdragen innebär? Vi har sammanställt det viktigaste du behöver veta. Klicka på länkarna nedan och läs mer!

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare