fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

När ska du förhandla?

Förhandling om lön kan upptas bland annat vid följande tillfällen:

  • Ny anställning
  • Ny befattning
  • Nya arbetsuppgifter
  • Ny kompetens
  • Förlängning av vikariat eller visstidsanställning

Årlig löneöversyn (beroende på lokal modell för översyn) Du som är AT-läkare ingår inte i den årliga löneöversynen som de flesta andra läkare omfattas av. Istället har du rätt till ett lönesamtal tolv månader in på din AT och därefter var tolfte månad du varit anställd. Du ska alltså be om ett lönesamtal även om du till exempel är föräldraledig eller forskar.

Hur ska du förhandla?
1. Förberedelser Tänk på att förbereda dig i god tid. Goda förberedelser är A och O!
2. Förhandlingen Det går inte att bli duktig utan att öva, men en del saker är bra att tänka på.

Tips & information

SACO-lönesök
SACO-lönesök baseras på novemberlönen och databasen uppdateras varje år i mars. Detta innebär att löneuppgifterna i databasen är åtminstone fem månader gamla men oftast ännu äldre.

Om inte lönerevisionen ägt rum i november utgör detta också en felkälla. Även om det ännu inte finns statistik ordnad per specialitet för ST-läkare är detta ändå ett mycket bra verktyg för att få en överblick över landet.

SYLF:s lokalavdelningar
Din lokala SYLF-representant kan hjälpa dig med information om aktuella förhållanden, som till exempel de färskaste löneuppgifterna. Tänk på att höra av dig i god tid.

AT-/ST-kontrakt
Viktiga saker som du lyckas förhandla dig till, speciellt om de är av ekonomisk betydelse, bör föras in i anställningsavtalet för att vara juridiskt bindande.
Det kan också vara av stort värde att upprätta ett AT- respektive ett ST-kontrakt, som inte är juridiskt bindande. Här kan man tydliggöra andra villkor under anställningen, till exempel vad gäller kurser, studietid, handledning etc.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem