Hoppa till innehåll
Nyheter
AT-rankingen 2020: Att vänta på en AT-plats ingen planerat för.

AT-rankingen 2020: Att vänta på en AT-plats ingen planerat för.

För de läkare som väntar på en AT-plats ser situationen fortsatt svår ut, trots att förändringar i AT-föreskriften öppnar upp för att regionerna ska kunna öka antalet AT-platser.

Nyhet

Väntetiden för läkare att få påbörja vägen till legitimation har sedan mätningarna påbörjades 2008 ökat med 60 procent. Det tar nu i snitt 11,3 månader för en examinerad läkare att påbörja sin allmäntjänstgöring, AT. Därefter tar det ca 21* månader för läkaren att bli legitimerad och arbeta självständigt i vården. Det är allvarligt, särskilt kopplat till landets brist på specialistläkare.

Den förlängda väntetiden kopplar till att allt fler läkare utbildats på universiteten utan att regionerna har tillsett sitt lagstadgade ansvar att tillhandahålla tjänster.

Totalt tilldelades 1496 AT-platser, såkallade block, 2020. Fram till 2028 kommer det behöva tillsättas 2000: I år tillsattes 23 nya block, året dessförinnan 3. Ju längre tid man väntar, desto större är risken att man lämnar vården, inte sällan på grund av dåliga arbetsvillkor vilket bl.a. Kaliber rapporterat om tidigare.

“25 procent av läkarna som väntat i 13 månader eller längre överväger att helt lämna yrket. Misslyckandet att instifta AT-platser kan komma att leda till att de senaste årens högskolesatsning på läkare kommer gå om intet, vilket är allvarligt givet den stora bristen på specialistläkare i Sverige”, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.

Samtidigt vill SYLF gratulera Mora lasarett som toppar årets ranking.


Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
AT-rankingen 2020: Att vänta på en AT-plats ingen planerat för.