fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Väntetiden för läkare att få påbörja vägen till legitimation har sedan mätningarna påbörjades 2008 ökat med 60 procent. Det tar nu i snitt 11,3 månader för en examinerad läkare att påbörja sin allmäntjänstgöring, AT. Därefter tar det ca 21* månader för läkaren att bli legitimerad och arbeta självständigt i vården. Det är allvarligt, särskilt kopplat till landets brist på specialistläkare.

Den förlängda väntetiden kopplar till att allt fler läkare utbildats på universiteten utan att regionerna har tillsett sitt lagstadgade ansvar att tillhandahålla tjänster.

Totalt tilldelades 1496 AT-platser, såkallade block, 2020. Fram till 2028 kommer det behöva tillsättas 2000: I år tillsattes 23 nya block, året dessförinnan 3. Ju längre tid man väntar, desto större är risken att man lämnar vården, inte sällan på grund av dåliga arbetsvillkor vilket bl.a. Kaliber rapporterat om tidigare.

“25 procent av läkarna som väntat i 13 månader eller längre överväger att helt lämna yrket. Misslyckandet att instifta AT-platser kan komma att leda till att de senaste årens högskolesatsning på läkare kommer gå om intet, vilket är allvarligt givet den stora bristen på specialistläkare i Sverige”, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.

Samtidigt vill SYLF gratulera Mora lasarett som toppar årets ranking.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.