Hoppa till innehåll
Nyheter
Centrala parters samsyn om hanteringen av AT-läkares tjänstgöring med anledning av covid-19

Centrala parters samsyn om hanteringen av AT-läkares tjänstgöring med anledning av covid-19

En av många frågor som väckts under rådande pandemi är hur regionerna bör hantera AT-läkares tjänstgöring i samband med att AT-läkare eventuellt blir omplacerad med anledning av covid-19. Läkarförbundet har nu tillsammans med SKR och Sobona tagit fram ett samsynsdokument med rekommendationer om hur regionerna bör agera och hantera situationen.

Nyhet
Foto: Andrea Piacquadio Andrea Piacquadio

Dokumentet har inte status av kollektivavtal, utan är en gemensam rekommendation från centrala parter. Det centrala i samsyndokumentet är följande:

  • Eventuella förändringar i AT-läkarens utbildningsplan ska i första hand göras på ett sådant sätt att målen för allmäntjänstgöringen ändå kan uppfyllas.
  • Vid större förändringar i tjänstgöringen, som när arbetsgivaren har behov av att tillfälligt placera AT-läkare inom annan sjukvårdsverksamhet, ska dialog snarast möjligt föras med berörda AT-läkare.
  • Om arbetsgivaren behöver ta fram riktlinjer för regionens sjukvårdsverksamheter om hur AT-läkarnas allmäntjänstgöring hanteras med hänsyn till pandemins effekter ska dialog om riktlinjerna föras med den lokala läkarföreningen.
  • Om AT-läkare, på grund av förändringar i verksamheterna kopplade till pandemin, inte har möjlighet att slutföra sin allmäntjänstgöring enligt planeringen är det viktigt att arbetsgivaren förlänger AT-läkares tidsbegränsade förordnanden så att allmäntjänstgöringen kan slutföras.
  • Efter påtryckning från SLF och SKR kommer Socialstyrelsen nu att ta bort kravet på att allmänmedicin ska ligga som sista sammanhängande placering i AT-blocket. Ändringen börjar gälla inom några veckor.

Centrala parters samsynsdokument om AT tjänstgöring 14 april 2020_ (002)

 


Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Centrala parters samsyn om hanteringen av AT-läkares tjänstgöring med anledning av covid-19