Hoppa till innehåll
Nyheter
Info om COVID-19 i Västernorrland

Info om COVID-19 i Västernorrland

Coronaviruset har påverkat oss alla, en del hårdare än andra. Det är onormala tider men era reaktioner och oro inför det som händer är helt normala och fullt mänskliga. Ta hand om er själva och hjälp varandra. Se till att få mat, träning, vila och sömn. Tillsammans är vi starka! Just nu kan du bli medlem utan kostnad de tre första månaderna. Du kan alltid höra av dig till SYLF om det finns något vi kan hjälpa dig med.
Nyhet

Om du någonsin frågat: ”Vad gör facket för mig?”

så är coronapandemin ett ypperligt exempel på hur vi tillsammans värnar om vårt gemensamma bästa. Vi i SYLF Västernorrland har haft möte med regionledningen, AT-chef, smittskyddsläkare, skyddsombud m.fl. för att ta fram information och svar på era frågor som uppstått nu när COVID-19 drabbat även vår region. Läkarförbundet uppdaterar fortlöpande sin informationssida med viktigt information om läget, dina rättigheter och hur pandemin påverkar ditt arbete. Medlemsrådgivningen kan du ringa till med dina frågor. Förbundet har även förhandlat ett krislägesavtal som gör att du som medlem får förmånligare ersättning om du tvingas jobba mer än du brukar under krisen. Det är bara några saker facket gör för dig. Bli medlem så får du tillgång till allt detta och mycket mer; just nu kostar dina tre första månader ingenting om du är ny medlem! Gå med vettja!

 

Viktiga länkar angående COVID-19

Vi vill också påminna om att du själv måste vara påläst kring de senaste riktlinjerna på RVN:s intranät. Det är också viktigt att du tar eget initiativ som ny på en arbetsplats för att stämma av rutiner, få reda på var skyddsutrustning finns, vilka patienter som är eller misstänkts ha COVID-19, och vilka som är klinikens skyddsombud. Hörsamma även Folkhälsomyndighetens uppmaningar och känn till era arbetsrelaterade rättigheter och skyldigheter.

 

Frågor och svar om COVID19 och arbetsförhållanden

Vi har samlat några frågor nedan som gäller just RVN, för övriga frågor se Läkarförbundets sida för AT/ST ovan. OBS! att situationen kan komma att förändras och därmed kan svaren på frågorna bli aktuella framöver.

Jag misstänker coronasmitta hos en patient – vad gör jag?Se riktlinjer på RVN:s intranät. I nuläget gäller:
• Använd skyddsutrustning
• Isolera patienten på eget rum med stängd dörr.
• Kontakta infektionsklinikens ”coronajour” eller bakjour om vidare handläggning.
• Har patienten vistats tillsammans med andra patienter ska lista över dessa upprättas.

Var finns skyddsutrustningen?SYLF har fått signaler om att det kan vara ont om skyddsutrustning på vissa platser, men det ska alltid finnas. Hittar du inte utrustningen, fråga efter den. Använd alltid den skyddsutrustning som situationen kräver – se intranätets riktlinjer och tabell ”Personlig skyddsutrustning” för att veta exakt vilka skydd du ska ha. Utsätt dig inte för risker!

Skyddsutrustning saknas – vad gör jag?Kontakta direkt kontakta klinikens chef och skyddsombud. Enligt besked till SYLF Västernorrland kommer Region Västernorrland absolut inte tillåta att det tummas på säkerhetsrutinerna eller att risker tas med personalens hälsa. Med fördel kan du även kontakta oss för kännedom.

Provtas jag vid misstänkt smitta med COVID-19?I nuläget prioriteras anställda med symptom på COVID-19 och patientnära arbete – dock innebär det ej garanti för provtagning. Regionen har svarat SYLF att det är högsta prioritet att öka kapaciteten för att fler ska få provtas.

Vad gör jag om jag tror jag smittats av COVID-19?
Alla anställda ska vara observanta på symtom från luftvägar och feber. Gå inte till jobbet som du har symptom och kan vara smittad. Sjukanmäl dig och stanna hemma t.o.m. två dygn efter symptomfrihet, dock minst 7 dygn. Ring 1177.Kontakta sen din chef som diskuterar med infektionsmottagningen för beslut om provtagning.

Kan jag vägra att arbeta med COVID-19 patienter?
I vissa fall kan du få andra uppgifter; Kontakta klinikens chef eller din närmaste chef om du själv tillhör riskgrupperna och/eller när det saknas rätt skyddsutrustning.

Jag är gravid, kan jag jobba med misstänkta COVID-19 patienter?
RVN avråder i nuläget dig som är gravid från att omhänderta dessa patienter. Prata med din chef.

Hur påverkas min AT- eller ST-placering av pandemin?
Hur arbetet praktiskt kommer att gå till (arbetsuppgifter, omplaceringar, beredskap osv.) ska eller kommer att kommuniceras till er från chefer eller studierektorer.

SYLF har förmedlat er oro till Regiondirektören och man kommer att jobba på lösningar. SYLF bevakar frågan. För kurser som krävs för att nå måluppfyllelse måste arbetsgivaren erbjuda ett annat sätt att uppfylla målen för AT/ST. Det gäller särskilt de kurser inom ST som är obligatoriska. Kontakta oss om så inte sker när krisen kulminerat. För alla underläkare i Regionen fortsätter i nuläget yrkesrelaterade utbildningar som utgör fortbildning.

Socialstyrelsen är beredda att göra avsteg gällande AT skulle det behövas, men varje AT-läkare som berörs får då en individuell bedömning. Gällande AT-tentamen utgår AT-nämnden i dagsläget från att provet kommer att genomföras som planerat den 15 maj.

Krislägesavtal

En del har kanske hört nyheten om att Läkarförbundet (SLF) slutit ett s.k. ”krisavtal” med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). SYLF Västernorrland har information redo om det blir aktuellet för dig – kontakta oss eller ”storfacken” MLF och ÅLF.

Information om COVID-19 på olika språk

SYLF Västernorrland har i samarbete med svenska företaget Care to Translate fått tillgång till deras mobil-app som nu har fraser på flera språk rörande COVID-19. Kontot gäller t.o.m. 30/4.

  1. Ladda ned ”Care to Translate – Clinic” appen från App Store eller Google Play.
  2. Logga in med användarnamn ”Sundsvall” och lösenord ”covid19”.
  3. Sen är det klart – ett livsviktigt verktyg att använda om tolk saknas!

Skriftlig grundinfo om COVID-19 på flera språk finns på Folkhälsomyndighetens hemsida.

 

Slutligen; du kan ta kontakt med oss när som helst om vad som helst. SYLF finns här för dig!

// Styrelsen SYLF Västernorrland
2020-04-02

Ta inga risker med din hälsa – kontakta din chef eller skyddsombud om utrustning saknas!


Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare