fbpx
Hoppa till innehåll

Medlemsrådgivningen har stängt 25-26 oktober. I avsnittet Råd och stöd kan du hitta svar på vanliga frågor.

Nyheter
Fler tjänstgöringsställen ska kunna ingå i AT

Fler tjänstgöringsställen ska kunna ingå i AT

Så länge verksamhetschef och handledare intygar att AT-läkaren har uppnått målen för tjänstgöringen ska detta kunna tillgodogöras.
Nyhet

Socialstyrelsen meddelar idag, efter en fråga från Sveriges läkarförbund och SKR, att så länge verksamhetschef och handledare anser att målen för AT har uppnåtts i enlighet med SOSFS 1999:5. Det öppnar för en betydligt större flexibilitet i planeringen av AT.

Allmäntjänstgöringen (AT) ska genomföras inom medicin, psykiatri, kirurgi och allmänmedicin. Vilka olika kliniska placeringar som kan ingå inom ramen för detta har dock inte förändrats nämnvärt över lång tid. SYLF har drivit att fler tjänstgöringsställen ska kunna ingå i AT. Det skulle öppna för fler AT-platser överlag och därmed också minska väntetiderna mellan examen och legitimation.

"Regionerna bör skyndsamt kartlägga inom vilka placeringar man skulle kunna nå AT-målen. Vi ser i årets AT-rapport att många fått tjänstgöra inom andra områden än de "klassiska" AT-placeringarna under pandemin, men endast ett fåtal inte har lyckats uppnå AT-målen inom den tid som varit planerad. Det här beskedet är efterlängtat", säger Camilla Ringström Lindh. "Det innebär också att de platser som regionerna rapporterat in i sin planering fram till 2024 borde kunna öka".

I AT-rapporten 2021 skrev vi att fler kliniska placeringar skulle kunna godkännas är en nödvändig åtgärd för att minska AT-platsbristen. Ytterst är det dock viktigt att regionerna ökar sina ambitioner för AT.

SYLF kommer också bevaka att detta genomförs på ett säkert sätt via sina lokala representanter. AT-läkarnas arbetsmiljö är en prioriterad fråga.

Läs mer om beslutet här i Läkarförbundets pressmeddelande, där också SYLF:s ordförande Madeleine Liljegren uttalar sig. Där får du också veta om hur 2020 års kollektivavtal var en förutsättning för att detta beslut skulle komma till stånd. Det här är också en av SYLF:s prioriterade frågor i den nyss antagna strategin för att väntetiderna till specialistbevis ska minska.Fler nyheterSchysst rekrytering 2021

Inför årets genomlysning av rekryteringen av AT-läkare sökte drygt 30 AT-orter utmärkelsen. 21 orter tilldelas utmärkelsen. Det är ett gediget arbete som görs - och två sjukhus beskriver sitt tillvägagångssätt för en schysstare rekryteringsprocess.

SYLF kritiska till underdimensioneringen av BT-platser

Vid BT:s införande kommer man att ha fått bara en bråkdel av BT-platserna som behövs på plats. Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF, och Camilla Ringström Lindh, utbildningsansvarig ledamot i SYLF:s styrelse, skriver i Läkartidningen.
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar

Bli medlem i oktober – vi bjuder på medlemskapet i tre månader!

SLF.se Nyheter
Fler tjänstgöringsställen ska kunna ingå i AT