Hoppa till innehåll
Nyheter
Fler tjänstgöringsställen ska kunna ingå i AT

Fler tjänstgöringsställen ska kunna ingå i AT

Så länge verksamhetschef och handledare intygar att AT-läkaren har uppnått målen för tjänstgöringen ska detta kunna tillgodogöras.
Nyhet

Socialstyrelsen meddelar idag, efter en fråga från Sveriges läkarförbund och SKR, att så länge verksamhetschef och handledare anser att målen för AT har uppnåtts i enlighet med SOSFS 1999:5. Det öppnar för en betydligt större flexibilitet i planeringen av AT.

Allmäntjänstgöringen (AT) ska genomföras inom medicin, psykiatri, kirurgi och allmänmedicin. Vilka olika kliniska placeringar som kan ingå inom ramen för detta har dock inte förändrats nämnvärt över lång tid. SYLF har drivit att fler tjänstgöringsställen ska kunna ingå i AT. Det skulle öppna för fler AT-platser överlag och därmed också minska väntetiderna mellan examen och legitimation.

"Regionerna bör skyndsamt kartlägga inom vilka placeringar man skulle kunna nå AT-målen. Vi ser i årets AT-rapport att många fått tjänstgöra inom andra områden än de "klassiska" AT-placeringarna under pandemin, men endast ett fåtal inte har lyckats uppnå AT-målen inom den tid som varit planerad. Det här beskedet är efterlängtat", säger Camilla Ringström Lindh. "Det innebär också att de platser som regionerna rapporterat in i sin planering fram till 2024 borde kunna öka".

I AT-rapporten 2021 skrev vi att fler kliniska placeringar skulle kunna godkännas är en nödvändig åtgärd för att minska AT-platsbristen. Ytterst är det dock viktigt att regionerna ökar sina ambitioner för AT.

SYLF kommer också bevaka att detta genomförs på ett säkert sätt via sina lokala representanter. AT-läkarnas arbetsmiljö är en prioriterad fråga.

Läs mer om beslutet här i Läkarförbundets pressmeddelande, där också SYLF:s ordförande Madeleine Liljegren uttalar sig. Där får du också veta om hur 2020 års kollektivavtal var en förutsättning för att detta beslut skulle komma till stånd. Det här är också en av SYLF:s prioriterade frågor i den nyss antagna strategin för att väntetiderna till specialistbevis ska minska.



Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Fler tjänstgöringsställen ska kunna ingå i AT