Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Norrbotten: Löner för AT-läkare

Norrbotten: Löner för AT-läkare

Under veckan fick SYLF Norrbottens styrelse kännedom om att HR beslutat om att inte höja AT-lönen för 2020, utan den ska ligga kvar på 2019 års nivå. Informationen har gått ut på olika och icke-organiserade sätt. Vi håller på att utreda frågan och kommer att ge uppdateringar allt eftersom vi vet mer. Nedan följer grundinformation och nuläget.

Nyhet

AT är en visstidsanställning, vilket innebär att AT-lönen inte ingår i den årliga lönerevisionen. Sedan flera år tillbaka har HR bestämt den nya AT-lönen på årsbasis, och då har man också justerat lönen för redan anställda AT-läkare, för att inte nya AT-läkare ska ha högre lön än äldre kollegor. I år har man alltså bestämt sig för att inte höja lönen, utan behålla 2019 års lön. Detta har inte föregåtts av någon facklig förhandling eller diskussion. Enligt våra avtal ska lönen vara individuell, differentierad och baserad på kunskap, kompetens, erfarenhet och resultat—det vill säga, det ska finnas en motivering till höjda eller icke-höjda löner. Dessutom ska alla läkare ha årliga lönesamtal, vilket inte verkar fungera för AT-läkare. Vi ska också vara ärliga med att vi från SYLF och NLF inte  har bevakat den här löneprocessen under tiden som det ”fungerat”.

 

Vi har nu diskuterat frågan i SYLF Norrbottens styrelse och i Norrbottens läkarförenings styrelse. Anne Liljedahl, ordförande för SYLF Norrbotten och styrelseledamot i Norrbottens läkarförening, har fått mandat att kalla till överläggningar med ansvarig HR-chef. Än så länge vet vi inte när det blir. Vi för sedan tidigare en dialog med HR-direktören, numera Karin Larsson, och har nästa möte planerat innan julhelgerna.

 

För nuvarande AT-läkare blir det här en reell lönesänkning och det skickar ett väldigt tråkigt budskap till hela läkarkåren. Framöver måste vi hitta ett bättre sätt att hålla koll på löneläget för AT-läkarna och fundera kring eventuella förhandlingar på gruppnivå. Det ni kan göra själva, åtminstone till att börja med, är att begära lönesamtal och kräva en motivation, utifrån lönekriterier, till varför lönen inte ska höjas, framför allt med tanke på inflationen.


Fler nyheter


Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland

Årets AT-enkät är här!

Är du inte medlem eller har du inte fått länken? Ingen fara, du har möjlighet att anmäla ditt intresse, och få en individuell länk skickad till dig, här!
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare