Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Nyheter
Ordförande Klara har ordet!

Höstens ordförandeblogg är här!

Klara, ordförande här! Läs mitt inlägg som ordförande i SYLF Östergötland till dig som medlem för att förstå framtida BT-kollegor och hur det påverkar hela läkarkåren.
Nyhet

VAD HAR FACKET GJORT PÅ SENASTE TIDEN?

SYLF Östergötland har den senaste tiden arbetat med BT-frågor. I dialog med regionen arbetar vi med hur BT ska förbättras, och har tillsammans kommit överens om att Östergötland framöver ska ha Integrerad BT. Jag själv diskuterar just nu med vårddirektörer kring hur AT i Norrköping ska förbättras efter införandet av ett akutenblock på nya 18 månaders-AT. Tack alla ni medlemmar för era synpunkter i detta arbetet! Jag tar med mig det till nästa möte nu i november. Mina kollegor Desirée och Erica har bevakat AT-rekryteringen och frågat: får alla samma frågor? Är processen jämlik och rättvis? Bedriver regionen Schysst rekrytering?

VAD ÄR EN BT-LÄKARE OCH HUR KOMMER DET PÅVERKA JUST DIG?

BT är en del av ST och görs endast av legitimerade läkare. Den är minst 6 månader: 3 mån primärvård och 3 mån akut sjukvård. BT kan vara fristående BT med ansökan till en BT-tjänst eller integrerad BT med ansökan till ST där BT ingår i ST, så kallad ST med BT. Läs mer på: https://slf.se/sylf/din-karriar/bastjanstgoring-bt/

Några fördelar med BT:

  • Jämlikhet i utbildningen för utlandsutbildade: en väldigt stor andel av läkarna i Sverige är utbildade utomlands. De har tidigare kunnat placeras på en ST utan förståelse för svenska sjukvårdssystemet eller andra kliniker. BT möjliggör att alla får en bra introduktion till läkaryrket. Det ser jag som en stor förbättring.
  • Borttagande av AT-väntetiderna

Några risker med BT:

  • Lönedumpning: arbetsgivaren jämför felaktigt ofta BT med AT vilket riskerar sänka värdet av läkarlegitimationen. BT är en del av ST och ska lönesättas som legitimerad läkare under ST.
  • Ny flaskhals? Vid fristående BT-tjänst finns risk för att nya väntetider till BT bildas.

Det går alltid mejla mig om du har frågor kring vårt arbete. Facket är helt ärligt det roligaste arbetet utöver kliniken jag någonsin tagit mig för eftersom jag faktiskt får påverka. Håll utkik för valberedningens mejl och sök styrelsen 2023!

Hösthälsningar,

Klara Westman,

Ordförande

Sveriges Yngre Läkares Förening (SYLF) Östergötland


Fler nyheter


Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland

Årets AT-enkät är här!

Är du inte medlem eller har du inte fått länken? Ingen fara, du har möjlighet att anmäla ditt intresse, och få en individuell länk skickad till dig, här!
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare