fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Idag, torsdagen den 3 december, har regeringen beslutat om övergångsregler mellan allmäntjänstgöring och bastjänstgöring (BT).

– Det viktigaste i dagens besked är att den läkare som har genomfört en allmäntjänstgöring inte också ska tvingas göra bastjänstgöring.  Det här har varit något vi i SYLF påtalat sedan start, men fått signaler sent i processen om att det skulle kunna krävas att en läkare som gjort AT också måste genomföra en BT. Det gläder oss att det inte finns med i beslutet, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF.

Inget sista datum för AT

En annan farhåga i arbetet med övergången från en läkarutbildning som kräver AT för legitimation har varit att det ska finnas ett sista datum för att genomföra sin AT. Någon bortre gräns för när man ska kunna bli legitimerad för AT föreslår inte regeringen, utan behovet av AT kommer fortgående analyseras. Målet är att ingen ska frysas ute från sin legitimation.

Möjlighet att välja ST 2015 eller ST 2021

Beslutet innebär man utbildad i det tidigare läkarprogrammet som krävt AT för legitimation har man möjlighet att välja om man vill påbörja en ST inom ramen för ST 2015, eller om man vill påbörja ST enligt den föreskrift som kommer beslutas under våren.

Vad händer nu?

Nu när övergångsreglerna har beslutats kan Socialstyrelsen fortsätta arbetet med att färdigställa föreskriften för ST 2021. Den kommer troligtvis publiceras tidigt våren 2021. Själva övergångsreglerna kommer publiceras i dagarna som kommer varpå vidare analys följer.

Läs regeringens pressmeddelande här.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem