fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Tillsammans med en satsning på fler utbildningsplatser på läkarprogrammet ser SYLF hur årets budget snarare riskerar att leda till ännu längre väntetider för de många läkarstudenter som ska ut på arbetsmarknaden, både till legitimationsgrundande AT och till ST.

– SKR:s egna siffror visar att det arbetar drygt 1 000 olegitimerade läkare i vården, majoriteten i vikariat i väntan på AT. Föreskriftsändringarna öppnar upp för fler AT-platser, vilket är bra, men inte på långa vägar i den omfattning som krävs för att möta behovet från dem som utbildas, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF. Det nyinrättade nationella vårdkompetensrådet har heller inte fått de medel vi ser att de behöver för att kunna uppfylla sitt uppdrag, att faktiskt säkra kompetensförsörjningen.

Satsningarna på att hantera vårdskulden efter covid är helt nödvändiga, men just covid gör också behovet av satsning på läkares utbildningstjänster extra viktigt.
– Många av våra medlemmar har fått en försämrad studiesituation och vi riskerar att se att det kommer ta längre tid för dem som gör ST nu att bli klara specialistläkare till följd av det. Vi hade velat se en starkare nationell samordning av läkares utbildningstjänster och medföljande medel för att både möjliggöra fler AT-platser och säkra nuvarande ST-läkares progression. Ur det avseendet är dagens budget en besvikelse.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.