Tillsammans med en satsning på fler utbildningsplatser på läkarprogrammet ser SYLF hur årets budget snarare riskerar att leda till ännu längre väntetider för de många läkarstudenter som ska ut på arbetsmarknaden, både till legitimationsgrundande AT och till ST.
– SKR:s egna siffror visar att det arbetar drygt 1 000 olegitimerade läkare i vården, majoriteten i vikariat i väntan på AT. Föreskriftsändringarna öppnar upp för fler AT-platser, vilket är bra, men inte på långa vägar i den omfattning som krävs för att möta behovet från dem som utbildas, säger Madeleine Liljegren, ordförande för SYLF. Det nyinrättade nationella vårdkompetensrådet har heller inte fått de medel vi ser att de behöver för att kunna uppfylla sitt uppdrag, att faktiskt säkra kompetensförsörjningen.
Satsningarna på att hantera vårdskulden efter covid är helt nödvändiga, men just covid gör också behovet av satsning på läkares utbildningstjänster extra viktigt.
– Många av våra medlemmar har fått en försämrad studiesituation och vi riskerar att se att det kommer ta längre tid för dem som gör ST nu att bli klara specialistläkare till följd av det. Vi hade velat se en starkare nationell samordning av läkares utbildningstjänster och medföljande medel för att både möjliggöra fler AT-platser och säkra nuvarande ST-läkares progression. Ur det avseendet är dagens budget en besvikelse.