fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Fokus för diskussionen var införandet av övergångsregler under de år som AT och BT kommer samexistera. Det behövs för att den praktiska planeringen av BT ska kunna fortskrida ute i regionerna.

I Socialstyrelsens konsekvensutredning nämns t.ex. att förarbetena till införandet av bastjänstgöring innebär en risk för att specialister som vill vidarespecialisera sig ska göra en bastjänstgöring, något som riskerar att leda till inlåsningseffekter och att väntetiden till ST skulle kunna öka.

Dessutom plockas regionernas lagstadgade krav att tillhandahålla AT-platser bort i juli 2021, trots att AT som utbildningsform kommer finnas kvar i många år framöver.

SYLF arbetar bland annat för att: 

  • Bastjänstgöringen ska dimensioneras efter behovet.
  • Det finns ett tydligt ansvar för att tillhandahålla AT-platser och minska AT-platsbristen, även efter att BT införs.
  • Tydliga övergångsregler kommer på plats snarast.
  • En hög grad av flexibilitet mellan nuvarande ST-förordning och kommande för att inte riskera att låsa läkare mellan två system.

    Madeleine Liljegren, ordförande SYLF, och statssekreterare Maja Fjaestad.
    Madeleine Liljegren, ordförande SYLF, och statssekreterare Maja Fjaestad efter mötet. 

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.