Hoppa till innehåll
Nyheter
SYLF Västmanland granskar – arbetsvillkor för underläkare innan AT och BT i Region Västmanland 2022

SYLF Västmanland granskar – arbetsvillkor för underläkare innan AT och BT i Region Västmanland 2022

Nyhet

Nu har SYLF Västmanland färdigställt en rapport efter förra årets enkät rörande arbetsvillkoren för underläkare som vikarierar i väntan på AT eller BT!

Enkäten har visat att man misslyckas med att ge underläkarna en tillräckligt trygg introduktion, att handledning brister och att patientsäkerheten kan komma att hotas, där hela 30 % upplever att de endast delvis eller inte alls har fått stödet de har behövt för att kunna arbeta patientsäkert.

För att komma till rätta med situationen föreslår SYLF Västmanland att underläkarna får en obligatorisk introduktion, där vi även har förslag på en checklista. I ljuset av Socialstyrelsens nya föreskrift (HSLF-FS 2022:20), där det numera råder krav på att underläkare under särskild förordnande ska ha en namngiven handledare, är detta något SYLF Västmanland starkt rekommenderar att regionen inför snarast. Man bör även schemalägga handledningstid för underläkarna, för att säkra deras professionella utveckling. Vi förordar även att man fortsatt utökar AT-och BT-platserna, för att minska förekomsten av dessa osäkra vikariatsanställningar och korta ner tiden från läkarexamen till att man är färdig specialistläkare, vilket gynnar alla!

SYLF Västmanland har lyckligtvis fått gehör hos hälso- och sjukvårdsförvaltningen, där vi ska ha ett möte den 25/4 med bland andra hälso- och sjukvårdsdirektören Lars Almroth. Vi hoppas på centrala direktiv som säkerställer att alla kliniker ger underläkarna en trygg start på sitt arbetsliv.


Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
SYLF Västmanland granskar – arbetsvillkor för underläkare innan AT och BT i Region Västmanland 2022