fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Vad är UFO?
UFO står för ”Utbildnings- och forskningsrådet” och är ett råd som är kopplat till Läkarförbundets styrelse. UFO:s uppgift är att bereda utbildnings- och forskningsfrågor till förbundsstyrelsen. UFO lägger fram förslag på politik på området och driver självständigt ett antal projekt kring just utbildnings- och forskningsfrågor. UFO fattar egna beslut i de flesta frågor, men principiella eller övergripande frågor inom området ska förbundsstyrelsen besluta om.

Vad ser du är de viktigaste frågorna för rådet att bedriva nu? 
På kort sikt är det helt klart att se till att våra medlemmars utbildning och fortbildning inte sätts på paus på obestämd framtid, på grund av pandemin. Det livslånga lärandet måste fortsätta, pandemi eller ej. Ett helt nytt utbildningssystem inför för läkare nästa år, bastjänstgöring (BT) och det nya läkarprogrammet startar. Här är det väldigt viktigt att vi från Läkarförbundets sida tar en aktiv roll i att bevaka införandet och ser till att utbildningarna håller hög kvalitet och dimensioneras på ett ändamålsenligt sätt. På längre sikt skulle jag säga det som brukar kallas för kompetensförsörjningen. Vi har specialistläkarbrist i Sverige (i 19 av 21 regioner!) och hela 31 procent av dagens specialistläkare är 60 år eller äldre. Samtidigt har vi en enorm pool av underläkare som hindras att komma vidare i sin professionella utveckling på grund av en helt oacceptabel underdimensionering av AT- och ST-platser. Man behöver inte vara matematiker för att inse att den här ekvationen inte går ihop. Det ska bli spännande att följa det relativt nyinrättade Nationella vårdkompetensrådets arbete i de här frågorna. Läkarförbundet vill självklart vara med och bidra! Jag hoppas också att jag med min bakgrund ska kunna stärka Läkarförbundet i de frågor som rör forskning. Forskning får ofta stryka på foten till förmån för ”vårdproduktion”. Forskning är en essentiell del av hälso- och sjukvården, det får aldrig glömmas bort! Vi är helt beroende av att läkare forskar för att vi ska kunna få en patientsäker vård som ständigt utvecklas till det bättre.

Hur påverkar UFO:s arbete underläkarna?  
Mycket! Underläkarna är ju per definition under utbildning. Många påbörjar också sin forskarbana innan de är färdiga specialister. Jag ser fram emot att, tillsammans med övriga förtroendevalda och kansli, sätta än mer fokus på de här frågorna, som ni vid det här laget säkert engagerar mig.

Om Madeleine Liljegren:
Jag är ST-läkare i psykiatri och har en ambition om att på sikt bli dubbelspecialist och lägga till neurologi. Hjärnan och dess sjukdomar fascinerar mig! Min avhandling, med inriktning psykiatri och neuropatologi, lade jag fram vid Lunds universitet för ungefär två år sedan. Den behandlade kriminellt beteende vid neurodegenerativa sjukdomar. Ett spännande och på många sätt outforskat ämne. Just för tillfället har jag ingen aktiv forskning men hoppas kunna återuppta forskningen någon gång framöver.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.