fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Hallå där Gabriella Schanning, ordförande i SYLF Stockholm, som precis varit med och förhandlat fram ett nytt löneavtal för läkare före legitimation!

Berätta, vad är du mest nöjd med i det nya avtalet?

– Det har varit tuffa men konstruktiva förhandlingar. Jag är väldigt glad över att vi ökar vår ”AT-lönetrappa” med som mest 3,43 % för året 2019-2020. I den här gruppen kommer nu också, för första gången någonsin, även alla examinerade läkare som väntar på AT att ingå. Det här är en stor seger för våra medlemmar, som sliter hårt på akutmottagningar och vårdcentraler, dygnet runt, årets alla dagar. Även lönerna för medicine studerande fick vi upp 3,83% för året 2019-2020 vilket är väldigt positivt och en bra början till att hämta hem lönemässigt. 

Hur gick det för er i diskussionerna kring den nya tjänsten, BT? 

– BT är en helt ny anställningsform som kommer gälla från och med den 1 juli i år. Därför finns det idag inga formella lönenivåer för den gruppen. Vi har nu lyckats förhandla fram att vi kommer ha minst två avstämningar mellan Stockholms läkarförening och arbetsgivarna när BT väl dragit igång, för att bevaka och föra en fortsatt dialog kring deras lönenivåer. Det här är väldigt viktigt för oss.

Vad gör du när du inte förhandlar om underläkare i Stockholms löner?


– Jag är ST-läkare i anestesi och intensivvård vid Capio S:t Görans sjukhus. Vid sidan av mitt kliniska arbete är jag ordförande i SYLF Stockholm och ledamot i Stockholms läkarförening.

Vad hoppas du på att Stockholms avtal ska få för effekter?

– Förhoppningsvis kan den tydliga satsningen på unga läkare här i Stockholm ge avtryck över resten av landet. Unga läkare är enormt viktiga för svensk hälso- och sjukvård och ska självklart belönas därefter. Unga läkares villkor har försämrats mycket över tid så den här satsningen är mycket efterlängtad. 

Här kan du se avtalet i sin helhet: https://slf.se/…/lok-avtalet-ar-nu-fardigforhandlat/

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.