Hoppa till innehåll
Nyheter
UNDERLÄKARES LÖNER I FOKUS NÄR STOCKHOLM TECKNAR NYTT KOLLEKTIVAVTAL

UNDERLÄKARES LÖNER I FOKUS NÄR STOCKHOLM TECKNAR NYTT KOLLEKTIVAVTAL

Nyhet

Hallå där Gabriella Schanning, ordförande i SYLF Stockholm, som precis varit med och förhandlat fram ett nytt löneavtal för läkare före legitimation!

Berätta, vad är du mest nöjd med i det nya avtalet?

– Det har varit tuffa men konstruktiva förhandlingar. Jag är väldigt glad över att vi ökar vår ”AT-lönetrappa” med som mest 3,43 % för året 2019-2020. I den här gruppen kommer nu också, för första gången någonsin, även alla examinerade läkare som väntar på AT att ingå. Det här är en stor seger för våra medlemmar, som sliter hårt på akutmottagningar och vårdcentraler, dygnet runt, årets alla dagar. Även lönerna för medicine studerande fick vi upp 3,83% för året 2019-2020 vilket är väldigt positivt och en bra början till att hämta hem lönemässigt. 

 

Hur gick det för er i diskussionerna kring den nya tjänsten, BT? 

– BT är en helt ny anställningsform som kommer gälla från och med den 1 juli i år. Därför finns det idag inga formella lönenivåer för den gruppen. Vi har nu lyckats förhandla fram att vi kommer ha minst två avstämningar mellan Stockholms läkarförening och arbetsgivarna när BT väl dragit igång, för att bevaka och föra en fortsatt dialog kring deras lönenivåer. Det här är väldigt viktigt för oss.

 

Vad gör du när du inte förhandlar om underläkare i Stockholms löner?


– Jag är ST-läkare i anestesi och intensivvård vid Capio S:t Görans sjukhus. Vid sidan av mitt kliniska arbete är jag ordförande i SYLF Stockholm och ledamot i Stockholms läkarförening.

 

Vad hoppas du på att Stockholms avtal ska få för effekter?

– Förhoppningsvis kan den tydliga satsningen på unga läkare här i Stockholm ge avtryck över resten av landet. Unga läkare är enormt viktiga för svensk hälso- och sjukvård och ska självklart belönas därefter. Unga läkares villkor har försämrats mycket över tid så den här satsningen är mycket efterlängtad. 

Här kan du se avtalet i sin helhet: https://slf.se/…/lok-avtalet-ar-nu-fardigforhandlat/


Fler nyheter


Lunchföreläsning 11 April

Lunchföreläsning 11e April kl 12:00 i Pandion på Mälarsjukhuset. Ämnet är lönespecifikation, tjänstgöringsrapport, jour och beredskap. Med andra ord hur du granskar din lön. Lunch erbjuds för de som anmäler sig! Tacksamt framfört av Claes Enning, systemförvaltare Region Sörmland och …
Nyheter SYLF Sörmland

Nytt kollektivavtal klart!

Läkarförbundet och SKR/Sobona har kommit överens om ett nytt avtal som reglerar villkoren för läkare anställda i regioner och kommuner. Det nya avtalet börjar gälla från 1 april och löper på ett år.

7-klöver 2024

Representanter från SYLF träffades nu i helgen för 7-Klövern i myllrande Västerås tacksamt annordnat av SYLF Västmanland. Det har utbytts tankar, jämförts utmaningar, och formats strategier. En stor punkt på agendan var åter BT som vi arbetar frenetiskt med i …
Nyheter SYLF Sörmland
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
UNDERLÄKARES LÖNER I FOKUS NÄR STOCKHOLM TECKNAR NYTT KOLLEKTIVAVTAL