Hoppa till innehåll

Sidoutbildningsvillkor vid ST - hur fackligt arbete kan löna sig

Nedan ges ett exempel på fråga där SYLF Norrbotten engagerat sig med gott resultat. Tidsförloppet och de många turerna är både längre och fler än önskat. Glädjande är dock att utfallet inte heller är ovanligt – ofta nås resultat med tålmodigt arbete över tid.

200414: Sammanfattning

Sidoutbildningsvillkoren för ST-läkare vid tjänstgöring i annan region, vanligen Västerbotten, är något som påverkar de flesta ST-läkare inom sjukhusbaserade specialiteter. Vi engagerades i frågan efter att arbetsgivarna ensidigt valt att frångå en överenskommelse där SYLF Norrbotten tidigare medverkat angående villkoren för denna typ av tjänstgöring. Återgången innebar ett förfarande som gav sämre ekonomisk ersättning, främst gällande pensionsavsättningar, samt flertalet svårreglerade ansvarsfrågor i förhållandet mellan ST-läkaren och arbetsgivarna.

Vårt arbete innebar en hel del ny kunskap för arbetsgivarna, men även för oss. I slutändan nåddes en gemensam problembeskrivning och samsyn mellan oss och Region Norrbotten, som sedan drev frågan framgångsrikt i andra arbetsgivarforum. Här nåddes alltså framgång genom samråd och samverkan – inte konflikt. I slutändan var arbetsgivarens agerande nyckeln till lösningen.

Nu gäller sedan 2019 åter en överenskommelse där huvudprincipen är att man fortsatt är anställd av en och samma arbetsgivare, med ett arbetsgivaransvar och lön från denne, vid tjänstgöring i norra sjukvårdsregionen. Klinikerna ersätter sinsemellan varandra för produktionsbortfall/tillskott och utbildningskostnader.

181012: Del VI

Med viss tillförsikt ser vi nu att frågan kring gemensamma rutiner för randande ST-läkare har lyfts till ledningsnivå i Norra sjukvårdsregionen. Där företräds Norrbotten av landstingsdirektören (Veronica Sundström) och de håller en linje samstämmig med vår huvudpunkt – dvs. att ST-läkare ska behålla sin grundanställning vid randning. I detta forum saknar SYLF mandat att påverka diskussionen; men sammantaget är vi nöjda med att vårt arbete har lett till konkreta diskussioner i frågan på beslutsfattarnivå. Dialogen mellan SYLF Norrbotten och Region Norrbotten om denna fråga fortsätter under hösten.

180716: Del V

Under våren har frågan om gemensamma rutiner för randande ST-läkare mellan lanstingen/regionerna diskuterats i Regionförbundet. Detta är ett samarbetsorgan för arbetsgivarna, där SYLF saknar tillträde eller större insyn i arbetet. Vi har tydligt delgivit berörda parter från Norrbotten vår åsikt. Inför den fortsatta dialogen med Region Norrbotten har vi konsulterat förbundets juridiska rådgivare för bästa väg att driva frågan vidare. Flera alternativ finns inför hösten, som börjar med fortsatt dialog under planerat möte efter semesterperioderna.

Del IV:

Region Norrbotten menar att man är enig med vårt mål, även om inga framsteg har skett i samverkan inom den norra regionen.

Just nu undersöks kompensationsmöjligheter till ST-läkare för det eventuella bortfallet av tjänstepensionsavsättningar, vilket uppstår till följd av dubbla anställningar enligt dagens överenskommelse.

Detta är ett lovvärt initiativ för att lösa en del av – om än inte hela – problemet.

Under hösten och våren har vi dock fått kännedom om att randande ST-läkare vid tjänstgöring i VLL har kunnat vara studielediga med lön från hemorten.
Exempel finns både från kliniker inom Region Norrbotten och från andra vårdgivare inom den norra regionen. Det är alltså uppenbart att avsteg från den tidigare beskrivna överenskommelsen mellan arbetsgivarna går att göra.
Alla randande ST-läkare uppmanas därför att starkt verka för sådan lösning, alternativt söka sig till annan vårdgivare som accepterar detta upplägg.

171025: Del III

SYLF Norrbotten har fortsatt en dialog med arbetsgivaren och eftersträvar samarbete/påtryckningar från fler lokalföreningar. Sedan föregående uppdatering har inga framsteg gjorts i förhandlingar inom norra regionen; och vår rekommendation att själv förhandla med motparter, inklusive andra regioner än VLL och Umeå, kvarstår.

170614: Del II

SYLF Norrbotten har sökt kontakt med såväl andra arbetsgivare som fackliga delföreningar under våren. Arbetet med att verka för en överenskommelse med enhetlig anställning under randning hos annan arbetsgivare fortgår, bland annat genom fortsatta samverkansträffar med arbetsgivaren (Region Norrbotten) och påtalan av för- och nackdelar med olika alternativ. I nuläget rekommenderas ST-läkare med behov av randning hos annan arbetsgivare att själva förhandla med olika motparter, och vara öppna för att söka andra alternativ än VLL och NUS i Umeå. Det finns flera exempel på enskilda avtal som gett bättre anställningsvillkor — utöver möjligt utökat pedagogiskt utbyte. Vid sådan sidoutbildning är vår rekommendation att eftersträva enhetlig anställning hos basarbetsgivaren.

170412: Del I

Villkoren för sidoutbildning har ändrat sig vid några tillfällen det senaste året. För inte så länge sedan gjordes en överenskommelse med VLL att de ST-läkare från Norrbotten som randar sig i Västerbotten skulle ta ledigt för utbildning med lön från NLL och länen reglerade sedan kostnaderna mellan sig på ett administrativt plan.

Under hösten 2016 kom det till SYLF Norrbottens styrelses kännedom att en ny överenskommelse upprättats mellan VLL och samtliga län i Norrland (dvs. även Västernorrland och Jämtland-Härjedalen har samma villkor). Denna innebar en tillbakagång till tidigare ordning, där ST-läkaren måste ta tjänstledigt från sin ordinarie arbetsplats för att kunna uppfylla villkoren i sin ST-tjänst. (Tidigare har ST-läkarna kunnat söka utbildning MED lön vid sidoutbildning.) Detta nya överenskommelse innebär en tydlig försämring för ST-läkare i Region Norrbotten. Eftersom vi är tjänstlediga från hemlandstinget får vi ingen lön där och därmed heller ingen semester eller pension. Semesterersättning betalas oftast ut i slutet av en randtjänstgöring av mottagande landsting, vilket innebär att semestern kan i princip försvinna vid en längre randning. Det är otydligt om vi är försäkrade under våra resor och det kan även påverka möjlighet till VAB, sjukförsäkring mm.

Den överenskommelse som finns är upprättad mellan arbetsgivarna, där olika HR-direktörer/chefer från respektive landsting satt samman villkoren. Det har alltså inte skett i samråd med facket och inte tagits upp för kännedom. Eftersom det är en överenskommelse, och inte ett avtal, mellan arbetsgivare finns inget sådant obligatorium.

Så snart det kommit till vår kännedom började vi i SYLF Norrbottens styrelse arbeta för att tydliggöra problematiken och diskussioner pågår nu med ansvariga inom HR hur deras beslut påverkar ST-läkarna.

Nya och gamla villkor ligger ute på ST-portalen på Region Norrbottens hemsida. Vi kommer att hålla er uppdaterade om processen via hemsidan och nyhetsmail.

Vi i styrelsen tar tacksamt emot förslag och exempel på hur avtalen påverkar er utbildning och arbetsdag, så att vi kan jobba konkret gentemot arbetsgivaren.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare