fbpx

Totalt svarade 439 underläkare på undersökningen som genomfördes som en webbenkät under januari-mars 2016. Undersökningen visar att en majoritet av deltagande underläkare underkänner IT-stödet inom vården.
Trots en mycket positiv inställning till teknik och användandet av IT, datorer, mobiler och surfplattor är 83 procent av de svarande mycket eller ganska missnöjda med den IT-miljö de möter i arbetet.
Bättre översikt och tillgång till patientinformation är det som efterfrågas mest. Ett annat viktigt resultat är att det bland underläkare finns ett stort engagemang och vilja till att delta i utformningen av framtidens IT-stöd.

Undersökningen visade att:

 • Översikt och tillgång till patientinformation är av stort värde.
  93 procent vill ha en samlad översikt av patientens historik, behandling, diagnos och testresultat. 90 procent vill även ha tillgång till denna information med patienten i jourrummet, under jourtid samt även vid bakjour i hemmet.
 • Läkarna är positiva till ny teknik.
  74 procent är mycket positiva till att möta kolleger, experter och andra inom vården via videomöten, chatt och mail. 83 procent är mycket positiva till att använda digitala verktyg i yrkesrollen och 47 procent anger att de tror att ny teknik kommer att minska arbetsbördan.
 • Läkarna är inte helt trygga med säkerheten och integriteten och är missnöjda med dagens IT-stöd som helhet.
  42 procent känner sig trygga med informationssäkerheten och integriteten medan 83 procent anger att de är mycket missnöjda eller ganska missnöjda med IT-stödet inom sjukvården idag.

  För mer information om undersökningen kontakta SYLF:s kansli. kansli@sylf.se eller 08-790 33 66.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.