Hoppa till innehåll

Vår medlemsservice, medlemsrådgivning och reception kommer att hålla stängt under påskhelgen från torsdag den 28 mars klockan 12.00 till tisdag den 2 april klockan 9.00.

Likarätt

SYLF:s undersökning av förekomsten av upplevd diskriminering i underläkarkåren 2013 visar att cirka en tredjedel av de svarande underläkarna, som representerar en stor del av de svenska underläkarna som helhet, har upplevt sig diskriminerade på någon grund under sin underläkarkarriär.

Förekomsten av upplevd diskriminering ökar också ju längre underläkarna kommer i karriären; bland ST-läkare är andelen hela 40 procent. Detta är oacceptabelt; alla människor har rätt till ett arbetsliv fritt från diskriminering.
För att minska förekomsten av upplevd diskriminering i underläkarkåren verkar SYLF för en rad åtgärder.

Diskrimineringslagen förbinder idag arbetsgivare att aktivt arbeta förebyggande mot diskriminering när det gäller kön, etnisk tillhörighet samt religion och trosuppfattning.
SYLF:s rapport ”Upplevd diskriminering i underläkarkåren 2013”, som visar att upplevd diskriminering inte är kopplad till en eller ett fåtal diskrimineringsgrunder utan ofta uppstår när olika grunder förstärker varandra, är enligt SYLF en tydlig indikation på att lagens paragrafer om aktiva åtgärder behöver skärpas till att omfatta samtliga diskrimineringsgrunder. Detta är en viktig faktor för att i det fortsatta åtgärdsarbetet kunna ta hänsyn till hur diskrimineringsgrunder samverkar och förstärker varandra.
Lika viktigt som att aktiva åtgärderna omfattar samtliga diskrimineringsgrunder är dock att åtgärdernas faktiska innehåll specificeras tydligare. Idag är det exempelvis i stor utsträckning upp till den enskilde arbetsgivaren att avgöra vad en jämställdhetsplan ska innehålla.

Till dess tvingande lagkrav skapats anser SYLF att arbetsgivarna måste ta sitt ansvar och självmant utveckla sina befintliga jämställdhetsplaner till planer för lika rättigheter och möjligheter.
Dessa bör innehålla åtgärder för att minska förekomsten av diskriminering på alla grunder, konkreta mål, ansvarig(a) för målens uppfyllnad, samt en tidplan för uppfyllnad och utvärdering.
Arbetsgivarna måste också se till att dessa planer faktiskt används i praktiken. Arbetsgivarna kan och bör också förebygga diskriminering genom att tillämpa öppen rekrytering och transparenta anställnings- och lönekriterier.

Arbetsgivare och lagstiftare kan dock inte ensamma utrota diskrimineringen. Läkarkollegiet utgör en viktig del av sin arbetsmiljö, och har själva ett stort ansvar.
Läkarnormen är snäv, och att bryta mot den får konsekvenser – även för bemötandet från våra egna medarbetare. För att komma till rätta med en kultur som tillåter nedsättande kommentarer och diskriminering krävs därför också ett arbete inom kollegiet.

SYLF anser att vi läkare måste medvetandegöra oss själva, och våga ifrågasätta och prata om bemötande och värderingar på arbetet. Tid och resurser behöver sättas av för utbildning, kontinuerlig reflektion och en levande diskussion om lika rättigheter och möjligheter på våra arbetsplatser.
Under 2014-2015 arbetar SYLF med ett projekt Likarätt nu! med lika rättigheter och möjligheter för underläkare och jämlik vård för patienter.

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare