Specialitetsföreningarna tolkar Socialstyrelsen
- Socialstyrelsen utfärdar specialistbevisen och utformar målbeskrivningar som ligger till grund för bedömningen. Målbeskrivningarna vägleder ST-läkaren men också arbetsgivare, chefer och handledare.
- Specialitetsföreningarna erbjuder tolkningar av målbeskrivningarna som stöd.
- Utifrån målbeskrivningen utformas en individuell utbildningsplan för anställningen. Planen kan beskriva klinikens rutiner och ge planer för introduktionsprogram, tjänstgöring, handledningssamtal, utvecklingssamtal med verksamhetschefen, sido- och teoriutbildningar och tjänstgöringar på annan ort.
Upprätta ST-kontrakt!
- Upprätta i förväg ett ST-kontrakt som mer i detalj reglerar villkoren och hur utbildningen ska genomföras! Använd gärna SYLF:s ST-kontrakt.
- Själva anställningen bör regleras i det juridiskt bindande anställningskontraktet.
- Vi har samlat våra åsikter och praktiska råd i en ST-policy.
Anställningsformer
- Lediga ST-tjänster utannonseras i tidningar och hos arbetsförmedlingen. Handledningen och arbetsuppgifterna måste stämma med målbeskrivningen; uppfylls det räknas även vikariat, men vi rekommenderar att ST alltid görs i form av tillsvidareanställning.
- Vissa specialiteter kräver sidotjänstgöring inom angränsande områden, ofta hos en annan arbetsgivare. Man är då endera fortsatt anställd hos den ordinarie arbetsgivaren, eller tjänstledig och anställd hos den nya.
Handledning varje månad
- Handledningen hör till det allmänna arbetsgivar- och ledningsansvaret. Den ska ges regelbundet och kontinuerligt, av en erfaren läkare med specialistkompetens och handledarutbildning, och utgå från det individuella utbildningsprogrammet.
- Vi anser att handledning ska ges minst en gång i månaden. Både handledaren och ST-läkaren bör dokumentera samtalen.
- Läkarförbundet delar varje år ut ett pris till duktiga handledare.
Ansöka om specialistbevis
- När verksamhetschefen och handledaren tillsammans utfärdat ett intyg att ST-läkaren uppfyller kraven i målbeskrivningen, har fullgjort minst fem års tjänstgöring under handledning och har använt sig av föreskrivna lärandemetoder, görs ansökan om specialistkompetens till Socialstyrelsen. Handläggningstiden är 1-3 månader.
- Till ansökan bifogas intyg om godkända kliniska tjänstgöringar, auskultationer, kurser, skriftliga arbeten och kvalitetsutvecklingsarbeten.
Vill du veta mer?
- Socialstyrelsens anvisningar för att ansöka om bevis om specialistkompetens
- Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om läkarnas specialiseringstjänstgöring (SOSFS 2015:8)
- Socialstyrelsens frågor och svar
- Patientsäkerhetslagens reglering av specialistkompetens för läkare (SFS 2010:659)
- Läkaresällskapets broschyr Utvärdering av specialistkompetensen hos ST-läkare
- Läkarförbundets policyskrift Studierektorn som central aktör i läkarnas AT och ST