fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Jämför din lön
Jämför vad andra med samma erfarenhet och anställningsform tjänar. Det kan du göra via Saco Lönesök. Inför förhandling, titta också på råden från Läkarförbundet för att förbereda dig.

Löneutveckling
Din lokala läkarförening analyserar löneutfallet årligen för att säkerställa att du som AT-läkare men också läkare före AT och medicine studerande ska få en negativ löneutveckling. Fråga din lokalavdelning hur det fungerar på din AT-ort. Se också AT-guiden för löneläget på landets AT-orter. Vissa orter medger också att man får en justering av lönen efter anställning, bland annat för att kompensera för tid i vikariat före anställning.

”Leg-lön” : en fråga för lokalt avtal 
Det finns inte några bestämmelser om så kallad ”leg-lön” efter viss tid, utan det är helt en förhandlingsfråga. På många AT-orter finns lokala kollektivavtal eller regelverk som ger en särskild löneförhöjning efter en viss tid. Det kan i sådana fall ersätta förhandlingen efter tolv månader.

Många svarande i SYLF:s AT-ranking uppger att de inte fått löneförhandla. Av de som ändå fått förhandla upplevde många att den de förhandlade med inte hade något verkligt mandat att sätta lön. SYLF:s åsikt är att chefskapet för AT-läkare måste tydliggöras genom att man tillsätter AT-chefer med ett klart arbetsgivaransvar och mandat att sätta lön.

Förhandla förmåner
Inför löneförhandling kan du också förhandla andra förmåner. Du kan ta vår utbildning för att stärka dig inför en förhandlingssituation.

Individuell lönesättning ska gälla
Den 1 januari 2004 avskaffades lönetarifferna för AT-läkare som då istället fick rätt att förhandla sin lön individuellt. Fram till 2011 fanns det en minimilön för AT-läkare. Sedan 1 april 2011 har minimilönen tagits bort och lönesättningen av AT-läkare är fri och individuell, som för alla andra läkare.

Läs mer och få tips kring din första anställning, lönestatistik och löneförhandling under förhandlingssidorna.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem