fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

6 september släpps 2021 års ranking.

2020 års ranking publicerades 2/9 2020.

  • Läkare i Sverige 2020 får vänta i snitt 11,27 månader för att påbörja sin AT. Det är en ökning med 60 % sedan SYLF började mäta 2008.
  • Den nationella statistiken över hur många läkare som är i behov av en AT-plats är fragmenterad och ofullständig, men uppskattar att det 2028 kommer behövas drygt 2000 AT-platser. Idag finns det bara 1496. Hur ska det klaras av, särskilt med tanke på införandet av BT?
  • Covid-19 har påverkat allmäntjänstgöringens kvalité, men det finns som tur är få rapporter om förlängd tjänstgöring.
  • För att kunna legitimera fler behöver antalet AT-platser ökas och det behöver signaleras tydligt att det är prioriterat. Det kan nu möjliggöras med förändringar i AT-föreskriften som ger större flexibilitet för handledning och placering vid olika avsnitt. Samtidigt har regionerna mycket svårt att på egen hand lösa situationen: det krävs ekonomiska resurser på statlig nivå för att klara av att ge examinerade läkarna legitimation så att de kan fortsätta på sin väg att bli specialister.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem