fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Fri lönesättning – möjlighet och utmaning

  • Sedan mars 2014 är lägstalönen i det centrala kollektivavtalet avskaffad för medicinstuderande och läkare under provtjänstgöring.
  • Lönesättningen är fri, utan fastslagen miniminivå. Det skapar både möjligheter och utmaningar, för såväl läkare som lönesättare.
  • SYLF anser att examinerade läkare ska ha lön i nivå med AT-läkare då kvalifikationen för AT är uppnådd.

Glöm inte arbetsvillkoren!

  • Se över övriga villkor vid sidan av löneförhandlingen. Finns det rätt till övertidsersättning? Hur ersätts jour och beredskap?
  • Att ha tillgång till kontinuerlig handledning och instruktion är särskilt viktigt! Som ny i karriären är man särskilt sårbar.

Likvärdig lön stimulerar AT

  • När fler begär och får igenom likvärdiga lön- och arbetsvillkor som AT-läkarna, stimuleras skapandet av fler AT-platser.
  • Utökat antal AT-platser minskar väntetiden. Att korta vägen från en lång och dyr grundutbildning till legitimation och specialistexamen gagnar både läkare, vård och patienter.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem