fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Vad skulle ha hänt om inte SYLF eller Läkarförbundet funnits? Skulle du ha varit läkare då?

Under våra 100 år har vi förbättrat arbetssituationen rejält för våra medlemmar.

Vi bjöd in fyra kollegor till en intervju. De visste det inte, men vi erbjöd dem ett arbete med de villkor som historiskt gällt för underläkarna. Villkor SYLF vägrade att acceptera och gjorde allt i sin makt att förändra sedan vi bildades den 11 december 1921.
Sedan starten har vi varit i främsta ledet till att påverka underläkares arbetsmiljö till det bättre. Vi fortsätter arbetet och kommer aldrig att sluta.

På 10-talet påbörjades arbetet med SYLF. Missnöjet var stort, bland assistentläkarna fick en av tio fick lön. Andra fick bo boende som lön, ibland med familj på sjukhus där smitta frodades. I 100 år har vi arbetat för underläkares rättigheter och vi har kommit en bra bit på väg.

1910-talet

Nio timmars arbetsdag och utöver det jour sex dagar i veckan. Skulle du vara läkare under de förutsättningarna? SYLF skulle tack vare fler medlemmar och påverkansarbete lyckas påverka riksdagen att fatta beslut om bättre arbetsvillkor för läkarna.

1930-talet

Jourkompensation är idag givet, och väldigt viktigt för att få livet att gå ihop, särskilt om man är läkare tidigt i karriären. Det är tack vare SYLF vi har det i dag! Annat var det på 60-talet.

1960-talet

Undermålig utbildningskvalitet och otrygga anställningar har varit, och är, vardag för många genom åren. Ända in på 90-talet kunde en ST-läkare på vikariat inte teckna bolån eller skaffa abonnemang. Efter 90-talskrisen erbjöds läkare återigen gratisjobb som tack för att bli specialist, något som SYLF och SLF snabbt satte stopp för.

1990-talet

På 100 år har vi tagit oss en lång bit. Det finns dock fortfarande mycket att arbeta för: lön, bra utbildningskvalité och bättre handledning är några av de sakerna. Var tredje underläkare är rädda för att utsättas för repressalier om de påvisar brister på arbetsplatsen. Bristen på AT-platser och ST-platser bidrar till det. Vi i SYLF fortsätter att påverka beslutsfattare och är en viktig röst internt i Läkarförbundet för våra rättigheter.

Med dig som medlem blir vi starkare – vad vill du att vi prioriterar framöver?

Kontakta oss!

Du kan alltid kontakta oss på SYLF med dina frågor och funderingar.

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem