Här hittar du frågor och svar om bastjänstgöring för läkare
Bastjänstgöringen ska vara en gemensam introduktion för samtliga läkare, oavsett utbildningsland, som vill påbörja sin specialiseringstjänstgöring, ST, i Sverige. Läkarförbundet anser att bastjänstgöringen ska vara målstyrd och att läkaren ska ges möjlighet att tjänstgöra inom samtliga specialiteter, med krav på obligatorisk tjänstgöring inom primärvård och akutsjukvård.
Separat del av läkarnas specialiseringstjänstgöring
Bastjänstgöringen ska vara ett första obligatoriskt och fristående moment inom ramen för läkarnas ST. Anställningen som BT-läkare ska vara en separat tidsbegränsad anställning
Extern kvalitetsgranskning
Läkarförbundet anser att BT-tjänstgöringen ska, precis som dagens ST, kvalitetsgranskas av en extern aktör som inte har ekonomiska, administrativa eller organisatoriska kopplingar till vårdgivaren. Att göra extern kvalitetsgranskning till ett krav är nödvändigt för att säkerställa hög utbildningskvalitet och i längden hög läkarkompetens, samt att förhindra att ekonomiska skäl påverkar huvudmännens benägenhet att kvalitetsgranska. En granskning och utvärdering av BT möjliggör även transparenta jämförelser mellan vårdgivare.
Dimensionering
För att staten ska kunna ta ett tydligare ansvar för kompetensförsörjningen av läkare behövs en arena för samarbete och diskussion. Frågor som berör dimensionering, geografisk spridning, innehåll och kvalitet av både BT-tjänstgöringen och ST-tjänstgöringen behöver diskuteras i samma råd. Läkarförbundet anser att det är staten som har huvudansvaret för att dimensioneringen av BT-tjänster är tillräcklig i förhållande till antalet läkare som väljer att specialisera sig i Sverige.