fbpx

Läkarförbundet vill att den nya läkarutbildningen ska utökas med sex månader och således omfatta totalt sex års studier. Vid examen ska studenten visa tillräcklig förmåga och kunskap för att få behörighet att ansöka om legitimation som läkare, utan ytterligare krav på praktisk tjänstgöring. Till följd av detta behöver ordningen med allmäntjänstgöring, AT, att avskaffas.

Ökad rörlighet och patientsäkerhet

Alla läkare, oberoende av var utbildningen skett, bör ha liknande förutsättningar på arbetsmarknaden. Eftersom dagens system inte tillåter att läkare med legitimation från annat EU/EES-land får göra AT bör systemet ändras så att en likvärdig introduktion för alla läkare görs möjlig. Det krävs en grundutbildning som leder fram till legitimation för att kunna öka rörligheten och få till ett system med liknande förutsättningar för alla som arbetar i Sverige. Först då kan en efterföljande gemensam introduktion skapas som är tillgänglig för alla som vill påbörja sin specialisering i Sverige.

Tydligt huvudmannaskap

En legitimationsgrundande läkarutbildning medför att tydligare krav kan ställas på universiteten att faktiskt tillhandahålla den kliniska träning som krävs för att uppnå legitimationskraven. Det fordras dock ett mycket genomgripande förändringsarbete kring läkarutbildningarna för att kunna säkerställa den kliniska förmåga som krävs för läkarlegitimation.

Progression

Det ska finnas en tydlig progression genom hela utbildningen, fortlöpande examinationer av hög kvalitet och goda möjligheter för studenterna att träna på professionella färdigheter och kliniskt beslutsfattande. Här har universiteten ett stort ansvar och man måste visa sig beredda att göra nödvändiga förändringar. Examensmålen måste vara inriktad på att läkarstudenterna vid examenstillfället ska ha de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som behövs för att utöva yrket.

Vad vill Läkarförbundet inom hälso- och sjukvårdspolitik?

Vad Läkarförbundet vill inom utbildnings- och forskningspolitik

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.