Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Fem frågor. Vad vill politikerna med sjukvården?

Fem frågor. Vad vill politikerna med sjukvården?

Nyhet

Inför valet har Västra Götalands läkarförening ställt fem frågor som kan vara bra för våra medlemmar att få svar på till våra regionpolitiker. De partier som svarat hittills är följande:

Socialdemokraterna, Moderaterna, Demokraterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Centerpartiet och Vänsterpartiet

Deras svar finns här nedan. Vi har dessutom ställt samma frågor till Miljöpartiet och håller tummarna för att vi får svar. Så snart det kommer finns de här.

/

Socialdemokraterna

1. Vilka är de viktigaste sjukvårdspolitiska frågorna för S i vår region?

Vi måste få bort köerna i vården. Vi måste också rekrytera tillräckligt många medarbetare så att fler vårdplatser kan hållas öppna. Regionens verksamheter behöver finansieras för det uppdrag de har fullt ut så att de inte behöver dras med besparingskrav år efter år. 8 år av en moderatledd region har lett till ständiga besparingar och underfinansieringar, det måste bli stopp på detta nu.

2. VGR har målet att vara Sveriges bästa offentliga arbetsgivare, samtidigt säger många läkare upp sig eller väljer bort vår region. Vad anser ni bör göras för att förändra det?

Vi ska ha konkurrenskraftiga löner och fortsätta arbetet med att nå rikssnittet för de 44 av 66 yrkeskategorier som ännu inte nått dit. Det är inte rimligt att VGR ligger under rikssnittet och ännu lägre om vi jämför med Stockholm och Skåne. Det räcker inte med vackra ord så vi har avsatt miljardbelopp i våra budgetar för att komma till rätta med detta. Det är av största vikt att behålla de som arbetar i våra verksamheter och därför behöver arbetsmiljön förbättras.

3. Tycker ni att sjukvården bör förstatligas? Eller tvärtom att fler beslut ska fattas lokalt inom förvaltningarna?

Nej vi tycker inte att sjukvården bör förstatligas och inte heller säljas ut till vinstdrivande globala företag. Däremot ser vi att det finns flera områden som kan samordnas nationellt något som pandemin belyst. Politiken kan fatta beslut om ekonomiska och organisatoriska ramar för regionen. Genom att skapa rätt förutsättningar ges möjlighet för förvaltningarna att planera och genomföra vården utifrån det uppdrag de har.

4. Vad vill ni göra för att förbättra för läkare i vår region att vidareutbilda sig och forska?

Forskning och utveckling är vårt främsta verktyg för att möta framtidens utmaningar. Här behövs både bredd och spets genom den forskning som bedrivs inom universitetssjukhuset, men även det forsknings- och utvecklingsarbete som bedrivs i den breda operativa verksamheten. Genom att öka den verksamhetsnära forskningen som bedrivs inom primärvård, tandvård och habilitering kan också den nära och vardagliga vården utvecklas ytterligare. Det måste finnas utrymme både i budget och i personalstyrkan för att möjliggöra denna utveckling.

5. Hur ser S på läkarnas roll inom sjukvården?

Läkarna har som högsta medicinska kompetens i teamet kring patienten en mycket viktig funktion. Den medicinska bedömningen ska alltid ligga till grund för vården som bedrivs på våra sjukhus.

Moderaterna

1. Vilka är de viktigaste sjukvårdspolitiska frågorna för M i vår region?

Svar: Moderaternas främsta prioritering är att förbättra tillgängligheten och minska vårdköerna.

2. VGR har målet att vara Sveriges bästa offentliga arbetsgivare, samtidigt säger många läkare upp sig eller väljer bort vår region. Vad anser ni bör göras för att förändra det?

Svar: Västra Götalandsregionen behöver fortsätta att arbeta med sitt varumärke som arbetsgivare. Det bottnar i flera komponenter som är viktiga för arbetstagaren. Genom att fortsätta förbättra arbetsmiljö och villkor, höja löner och ersättningar där läkare t ex ingår i vår lönesatsning från år 2023. Men det handlar i grunden om att stärka hela systemet så att hela kedjan fungerar och att alla delar gör sin del av vården. Det handlar om att stärka den nära vården och om fler specialister i allmänmedicin, för att avlasta sjukhusen. Även inom sjukhusen behöver åtgärder vidtas för att hålla vårdplatser bemannade och därmed tillgängliga.

För läkare på akutmottagningarna skapar det t ex stress med för få platser för att lägga in patienter som behöver det men också på att patienter inte kan skickas hem då det saknas adekvat uppföljning – i hemkommunen, utanför slutenvården.

Vi vill utbilda fler läkare och tillse en god ATBTST-dimensionering samt ett stärkt handledarkap. Uppgiftsväxling och att ta tillvara läkare och övriga medarbetares kompetens är viktig för arbetsmiljön där vissa arbetsuppgifter med fördel kan delegeras till andra yrkesgrupper. En minskad administration kan också frigöra arbetstid. Vi vill öka kontinuiteten, skapa moderna anställningar som upplevs som attraktiva i olika faser av livet och få seniora medarbetare att arbeta kvar. Vi vill öka kontinuiteten och därmed tryggheten inom yrket. Yngre läkare ska få tillräcklig handledning så att de ska kunna känna sig trygga i sitt arbete.

3. Tycker ni att sjukvården bör förstatligas? Eller tvärtom att fler beslut ska fattas lokalt inom förvaltningarna?

Svar: Först och främst är det inte organisationsfrågan som är viktig för Moderaterna utan att arbeta för en tillgänglig hälso- och sjukvård för våra invånare. Med det sagt ser Moderaterna vikten av att det fortsatt finns en regional nivå som hanterar hälso- och sjukvården. Däremot ser Moderaterna betydelsen av både en större regional samordning och en större nationell samordning inom viktiga områden exempelvis en nationell cancerstrategi.

4. Vad vill ni göra för att förbättra för läkare i vår region att vidareutbilda sig och forska?

Svar: Vi vill uppmuntra till vidareutbildning och forskning. Vi vill därmed ge möjlighet för en mer långsiktig planering för verksamheterna att planera, vilket förhoppningsvis också kommer att leda till en längre horisont för verksamhetsplaneringen och möjligheten till fortbildning och forskning.

5. Hur ser Moderaterna på läkarnas roll inom sjukvården?

Svar: Sjukvården uppbärs av teamarbete där varje yrkeskategori har sin roll och sitt ansvar. Kedjan är inte starkare än dess svagaste länk. Om alla får möjlighet att koncentrera sig på sin roll kan varje medarbetares kompetens används på bästa sätt och frigöra tid för patientmöten. Läkaren är den med längst utbildning, en given ledare och medicinskt ansvarig. Men för att läkaren ska kunna känna trygghet i sin yrkesutövning så krävs kontinuitet och en trygghet i organisationen och i teamet.

Demokraterna

1. Vilka är de viktigaste sjukvårdspolitiska frågorna för D i vår region?

Vi går som enda parti till val på att minska den politiska styrningen av vården. Vi vill skära ner 250 politiska positioner genom att ta bort de politiska sjukvårdsstyrelserna och låta sjukhusledningarna ta större ansvar, minska antalet ledamöter i Regionfullmäktige, minska antalet nämnder, och minska anslagen till administrationen. Vårt budgetförslag för över nästan en miljard kronor mer till vården under budgetperioden, än den styrande blågröna koalitionens förslag. Med ökade resurser och ökad beslutsrätt tror vi att professionerna själva kan lösa vårdens de flesta av vårdens problem.

2. VGR har målet att vara Sveriges bästa offentliga arbetsgivare, samtidigt säger många läkare upp sig eller väljer bort vår region. Vad anser ni bör göras för att förändra det?

Läkarlönerna i VGR måste öka för att motsvara minst rikssnittet. Sjukhusspecialisternas löner bör vara i nivå med specialisterna i allmänmedicin. Vi ser gärna att läkare tar på sig mer chefsansvar. Vi vill också att verksamheterna själva i högre grad skall styra sina scheman.

3. Tycker ni att sjukvården bör förstatligas? Eller tvärtom att fler beslut ska fattas lokalt inom förvaltningarna?

Demokraterna ställer inte upp i riksdagsvalet och kan därför inte påverka om sjukvården skall förstatligas. Vi tror dock att regionernas uppdrag kan minska, t.ex. bör separata medicinska rekommendationer inte göras på regionnivå om inte god anledning finns. Vi ser gärna att staten tar ansvar för t.ex. upphandlingar av journalsystem, där det skulle finnas stort värde i om hela landet använde samma system. Samtidigt bör det lokala beslutsfattandet öka t.ex. i frågor om schemaläggning och organisation. Där ser vi inga stordriftsfördelar, utan snarare tvärtom.

4. Vad vill ni göra för att förbättra för läkare i vår region att vidareutbilda sig och forska?


Vi avsätter medel i vårt budgetförslag för att Närhälsans läkare skall kunna fortbilda sig på valfri specialistklinik i en månad. Vi anser också att alla läkare med forskningsintresse skall få möjlighet att forska, t.ex. genom stipendier och särskilda anslag. En viktig del i forskningen är att faktiskt kunna få ledigt från sin kliniska verksamhet, och där satsar vi på att minska beläggningen på avdelningarna och har som mål att införa Socialstyrelsens listningstak på vårdcentralerna. Slutligen är vi starkt negativa till byggprojekt som delvis bekostas med forskningsmedel, som Sahlgrenska Life.

5. Hur ser D på läkarnas roll inom sjukvården?

Läkare är i hög grad verksamhetsbärande, har den högsta medicinska kompetensen, och har enormt mycket ansvar. Läkarnas arbete måste underlättas genom mer resurser, bättre arbetsvillkor, och färre men mer välfungerande digitala system. Även om läkare tjänar mer än andra i vården, behöver även deras löner öka så att de motsvarar snittlönerna i riket.

Liberalerna

1. Vilka är de tre viktigaste sjukvårdspolitiska frågorna för L i vår region?

Svar: Vi vill stärka vårdcentralerna med två miljarder under kommande år för att bland annat anställa fler allmänläkare, så att alla patienter ska få en husläkare.

Vi vill utveckla och stärka närsjukhusen. Med fungerande närsjukhus, men också med fler särskilda externa mottagningsenheter skilda från sjukhusens organisation, är det möjligt att skapa effektiva produktionsenheter som samtidigt avlastar akutsjukhusen så att de kan fokusera på de patienter som verkligen behöver akutsjukhusets samlade resurser.

En lönepolitik som premierar ansvar, kompetens och erfarenhet samt en medarbetarpolitik baserad på tillit och fokus på förbättrad arbetsmiljö.

2. VGR har målet att vara Sveriges bästa offentliga arbetsgivare, samtidigt säger många läkare upp sig eller väljer bort vår region. Vad anser ni bör göras för att förändra det?

Svar: Arbetsbelastningen är för hög. Det behövs fler vårdplatser och lägre beläggningsgrad. Det administrativa stödet måste öka och byråkratin minska, så att läkare kan fokusera på att träffa patienter. Vi behöver fortsätta höja lönerna och vill se fler läkare som chefer. Vi vill införa ett listningstak i primärvården med 1100 listade patienter per läkare. För det behövs betydligt fler specialister i allmänmedicin och ST-läkare i primärvården. Den enskilde allmänläkaren på en vårdcentral är ansvarig för alltför många patienter. Med ett listningstak skapas en mer rimlig arbetsbörda, utrymme för kompetensutveckling och förutsättningar för en trygg och säker vård att vara stolt över.

3. Tycker ni att sjukvården bör förstatligas? Eller tvärtom att fler beslut ska fattas lokalt inom förvaltningarna?

Svar: Sjukvården ska inte förstatligas, men styrningen över sjukvården måste reformeras. En del i detta är att regionerna behöver bli färre, där sammanslagning av närliggande regioner med mycket samarbete och stort utbyte bör övervägas. Samtidigt måste statens roll i sjukvården tydliggöras. Detaljstyrningen ska minska, men staten behöver ta ett större ansvar för sjukvårdens strategiska planering, beredskap och långsiktiga kompetensförsörjning. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) behöver i högre grad bidra till vårdens utveckling.

4. Vad vill ni göra för att förbättra för läkare i vår region att vidareutbilda sig och forska? Liberalerna vill införa en nationell fortbildningsgaranti för vårdens legitimationsyrken. Utvecklingen av sjukvården går snabbt och för att vården ska kunna följa utvecklingen och stärka patientsäkerheten måste arbetsgivaren skapa förutsättningar för personalen att fortbilda sig. Det behövs fler ST-platser och förutsättningarna för att handleda måste förbättras. Vi behöver särskilt fler ST-platser i allmänmedicin och regionen ska genomföra insatser som stimulerar fler läkarstudenter att välja allmänmedicin.

Stark forskning är grunden för utvecklingen av en trygg och säker vård. Forskning bör inte endast koncentreras till universitetssjukhus utan måste ske på alla nivåer av vården.

5. Hur ser Liberalerna på läkarnas roll inom sjukvården?

Vi måste lämna tillbaka vårdpersonalens tid till patienterna och frigöra tid för handledning och vårdutveckling. En huvudfråga i liberal sjukvårdspolitik är därför att ge alla professioner bättre förutsättningar genom att få bort tidstjuvarna i vardagen. Den gäller inte minst läkare. Anställda i svensk hälso- och sjukvård måste få bättre arbetsvillkor och fler kollegor. Möjligheten att utveckla sig i sitt yrke och få högre lön behöver förbättras.

Vården måste bli mindre byråkratisk och läkarna måste själva kunna styra sin verksamhet. Det måste ges både tid och mandat för att utveckla verksamheten. Vårdköer beror till stor del på brist på vissa personalkategorier. Därför vill Liberalerna öppna upp för möjligheten att ha bisysslor, så att de som vill och kan bidra ges den möjligheten.

Kristdemokraterna

1. Vilka är de viktigaste sjukvårdspolitiska frågorna för KD i vår region? 

Svar: Högaktuellt nu är att få ner vårdköerna, både vad gäller besök hos specialist och operationsköerna. I det senare fallet lyckas vi bättre och kunde konstatera vid halvårsskiftet att köerna kortas snabbare än vad som är snittet för övriga regioner.

En annan fråga gäller antalet vårdplatser som behöver öka. Där är bristen framför allt sjuksköterskor. I en vidare bemärkelse är rekrytering av kompetens personal helt avgörande för att vi ska kunna bedriva en vård av hög kvalité och klara av den pågående omställningen.

Drar vi ut tidsspannet något vill vi kristdemokrater genomföra "århundradets vårdreform". Ett statligt huvudmannaskap tror vi skulle göra vården mer jämlik och även mer effektiv.

2. VGR har målet att vara Sveriges bästa offentliga arbetsgivare, samtidigt säger många läkare upp sig eller väljer bort vår region. Vad anser ni bör göras för att förändra det?

Att läkare säger upp sig visar att VGR som arbetsgivare inte är tillräckligt attraktiv. Och då handlar det om att bli mer attraktiv som arbetsgivare vilket i sin tur handlar om att ha en vettig arbetsmiljö och konkurrenskraftiga löner. De lönesatsningar som gjorts under de senaste åren har riktat in sig på annan sjukvårdspersonal och den grupp som enligt oss kristdemokrater står på tur är läkarna. 

3. Tycker ni att sjukvården bör förstatligas? Eller tvärtom att fler beslut ska fattas lokalt inom förvaltningarna?

Svar: Ja. 21 regioner leder till en ojämlik och fragmentiserad vård. Med Danmark som förebild vill vi genomföra århundradets vårdreform. För det ska bli verklighet måste vi få med oss fler partier. Det  ihop med en kraftig satsning på primärvården tror vi skulle lösa många av de problem vi ser idag där patienter söker fel vårdinstans (akutmottagningarna) och där vården upplevs som svårtillgänglig av allmänheten. Samverkan över nuvarande regiongränser skulle också underlättas med ett statligt huvudmannaskap. På kort sikt vill vi införa en nationell vårdförmedling där vårdgivaren (VGR i detta fallet) har skyldighet att anvisa annan vårdgivare, privat eller annan region, om vårdgarantin inte kan hållas i den egna organisationen. 

 4. Vad vill ni göra för att förbättra för läkare i vår region att vidareutbilda sig och forska?

Svar: I ett paket med att göra VGR mer attraktiv som arbetsgivare bör detta ingå som en del - möjligheten till att forska inom ramen för sin anställning. 

5. Hur ser Kristdemokraterna på läkarnas roll inom sjukvården?

Alla grupper av anställda är givetvis viktiga inom sjukvården. Med det sagt har läkarna med sin kompetens och sin utbildningsnivå en central roll inom sjukvården. Därför måste VGR vara aktiva och generösa vad gäller antalet platser för BT- och ST-tjänstgöring. Ska vi ha en sjukvård i världsklass måste vi ta vara på läkarna och deras kompetens samt ge dem möjligheter till såväl vidareutbildning som forskning. 

Sverigedemokraterna

1. Vilka är de viktigaste sjukvårdspolitiska frågorna för SD i vår region?

Upphandla hela eller delar av operationsteam för att öka användningen av operationssalar och för att beta av vårdköerna. Samverka mer med andra regioner, vi anser att man ska kunna utnyttja varandras lediga kapacitet, ett ersättnings-och kösystem måste byggas upp.

2. VGR har målet att vara Sveriges bästa offentliga arbetsgivare, samtidigt säger många läkare upp sig eller väljer bort vår region. Vad anser ni bör göras för att förändra det?

Vi vill se till så att lönerna ligger i paritet med övriga regioner Sverige. Det gör de inte idag men vi har börjat förbättringen då pengar är avsatta. Mer pengar behövs och de vill vi borga för. Vi vill även satsa på gratifikationssystem vid sjukhus eller vårdcentraler där det är svårrekryterat.

3. Tycker ni att sjukvården bör förstatligas? Eller tvärtom att fler beslut ska fattas lokalt inom förvaltningarna?

På riksnivå vill vi förstatliga viss specialiserad vård. På regional nivå tror vi mer på bättre samverkan mellan regionerna

4. Vad vill ni göra för att förbättra för läkare i vår region att vidareutbilda sig och forska?

Vi ser att personalutskottet har en viktig roll och att den ska vara lyhörd efter specialiteter som vi behöver. Personalutskottet finansierar redan idag vidareutbildningar.

5. Hur ser SD på läkarnas roll inom sjukvården?

Läkarna är en viktig yrkeskår som ofta negligeras av andra partier, vi står upp för att läkarna också måste prioriteras i lön och vidareutbildning.

1. Vilka är de viktigaste sjukvårdspolitiska frågorna för Centerpartiet i vår region?

- Öka resurserna till vårdcentralerna så att mer vård finns nära: Flexiblare öppettider och fler digitala vårdtjänster. Säkra fastläkarkontakt, en person patienten känner och har förtroende för. Satsa på mobila sjukvårdsteam så att fler av våra sköra och äldre kan få vård i hemmet och på så vis slipper åka till sjukhuset.

- Bättre arbetsmiljö: Ta bort onödig byråkrati och administrativt krångel. Ge chefer möjlighet att leda och prioritera arbetet och låt sjukvårdspersonalen fokusera på patienten. Betald vidareutbildning och fler karriärstegar för vårdpersonalen.

- Fler barn och unga måste få hjälp i tid med psykisk ohälsa: Korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), öppna fler ungas psykiska hälsa (UPH)-mottagningar och öka samordningen mellan elevhälsovård, primärvård och socialtjänst så våra barn och unga får hjälp på rätt vårdnivå.

2. VGR har målet att vara Sveriges bästa offentliga arbetsgivare, samtidigt säger många läkare upp sig eller väljer bort vår region. Vad anser ni bör göras för att förändra det?
För att Västra Götalandsregionen ska vara en framtidsbransch dit många unga söker sig är en bra lön, goda arbetsvillkor, fler arbetssätt och karriärvägar för medarbetarna en förutsättning. Kompetens och erfarenhet ska synas i lönekuvert. Onödig byråkrati och administrativt krångel måste bort och chefer måste ges möjlighet att leda och prioritera arbetet. Målet om max 25 medarbetare per chef genomföras. Då frigörs mer tid för patienten samtidigt som personalen känner större engagemang i sitt yrke och kan ge oss Västra Götalänningar en ännu bättre hälso- och sjukvård. Återhämtning, reflektionstid och kontinuerlig kompetensutveckling är väldigt viktiga delar.

3. Tycker ni att sjukvården bör förstatligas? Eller tvärtom att fler beslut ska fattas lokalt inom förvaltningarna?
Nej. Vi värnar den nära vården och vill öka resurserna och utveckla vårdcentralerna i Västra Götaland så mer av invånarnas behov av hälso- och sjukvård kan ges lokalt. Då krävs det personer som känner till lokala behov och förutsättningar och som har kontinuerlig kontakt med kommunala företrädare. Därför bör vården styras från Västsverige. En förstatligad vård med ett huvudmannaskap som styrs från Stockholm leder inte automatiskt till ett effektivt eller ändamålsenligt utförande av en offentlig verksamhet.

4. Vad vill ni göra för att förbättra för läkare i vår region att vidareutbilda sig och forska?
Det faktum att antalet forskande läkare inom hälso- och sjukvården minskar utgör ett reellt hot mot utveckling och patientsäkerhet. Vi vill stärka forskningskompetensen inom vården så att vi kan öka vårdkvaliteten för våra medborgare och vara en än mer attraktiv samarbetspartner och arbetsplats. Vi vill att regionen uppmanar hälso- och sjukvården att bedriva och medverka i klinisk forskning, vilket skapar tydliga och positiva incitament för hälso- och sjukvårdspersonal att arbeta med forskning, kommersialisering och kliniska studier.

5. Hur ser Centerpartiet på läkarnas roll inom sjukvården?
Patientansvarig läkare är högst ansvarig för den vård och behandling som en patient ”erbjuds”. Patientens delaktighet och beslutsmandat om den vård och behandling som man genomgår är både viktig för patienten men också för att den vård vi ger ska ge patienten ett mervärde. Samspelet mellan patient och läkare bygger på förtroende och därav är mötet mellan läkare och patient otroligt viktigt. Därför driver Centerpartiet frågan om minskad administration, för starkare fokus på just patientmötet och tid för den kliniska verksamheten.

Vänsterpartiet

1. Vilka är de viktigaste sjukvårdspolitiska frågorna för V i vår region?
Att öka tillgängligheten till vården. Då behövs bland annat fler vårdplatser. För att vända trenden med personalflykt krävs en annan personalpolitik och resursfördelning än den som blågröna haft under åtta år vid makten. Vi vill rikta resurserna till personalens löner och korta arbetstiden. På så sätt blir vi en mer attraktiv arbetsgivare och personalen får chans till återhämtning mellan passen.

2. VGR har målet att vara Sveriges bästa offentliga arbetsgivare, samtidigt säger många läkare upp sig eller väljer bort vår region. Vad anser ni bör göras för att förändra det?
Läkare ses ofta som en högavlönad yrkesgrupp vilket är en sanning med modifikation. Det är en lång väg fram till en läkare är färdig specialist och VGR har för låga löner under den tiden. Inom många områden råder en pressad arbetssituation där läkaren ska hinna med alltför många patienter och kombinationen med sjuksköterskebrist har skapat en ökande etisk stress. Vi vill därför höja lönerna till riksgenomsnittet och fördela resurser från övergripande administration till vårdnära personalen och dess administration (dvs fler sjuksköterskor, medicinska sekreterare osv).

3. Tycker ni att sjukvården bör förstatligas? Eller tvärtom att fler beslut ska fattas lokalt inom förvaltningarna?
Vi tror på en demokratisk styrning där verksamheterna ska få mer att säga till om när det gäller hur man vill utforma organisationen lokalt, där detta sker i dialog med politiken som ska ta större ansvar för prioriteringar och inte lämna åt den enskilde läkaren att ta beslutet. Vi vill se en jämlik vård med starkare styrning när det gäller vilka ingrepp och interventioner som ska göras på vilket tillstånd och vilka som ska fasas ut. Ska det fungera i realiteten krävs en tydlig dialog mellan politik, verksamheter samt mellan alla yrkesgrupper inom verksamheten. Vår slutsats är därför att en regionalt styrd vård är den bästa.

4. Vad vill ni göra för att förbättra för läkare i vår region att vidareutbilda sig och forska?

Det finns mycket att önska när det gäller förutsättningar för dem som bedriver klinisk forskning och vi vill satsa mer på att ge bättre förutsättningar, inte minst för alla dem som är disputerade, att bedriva och implementera sin forskning i verksamheterna.
Snabb utveckling och ökande vårdbehov inom befolkningen gör att vi måste knyta forskningen närmare verksamheterna och vi i Vänsterpartiet ser positivt på de ambitioner som finns inom ex SU. Vi ser att det också behövs mer av det inom primärvård och på de övriga sjukhusen i regionen.

5. Hur ser V på läkarnas roll inom sjukvården?
Läkarna är centrala inom många vårdområden och har stort ansvar att leda, driva och utveckla vården mot högre kvalitet. Vi ser att detta måste ske tillsammans med övriga yrkesgrupper då en god vård präglas av samklang mellan olika perspektiv. Inte minst den personcentrerade vården ger oss skäl att öka teamarbetet även i utvecklandet av vården som helhet.


Fler nyheter


"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …

Nödrop från akuten på Kungälvs sjukhus

"Det går inte att driva en akutmottagning bara på personalens kämpaglöd." Det skriver akutläkaren Therese Bonde i ett flitigt delat Facebook-inlägg. "Det är skrämmande att se hur människor som viger sina liv åt vårdyrken faktiskt far illa på sina jobb", …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Fem frågor. Vad vill politikerna med sjukvården?