Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Information VGLFs medlemmar 200313 

Information VGLFs medlemmar 200313 

Nyhet

Coronaviruset, covid-19, är sedan 1 februari 2020 klassat som en allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen och i enlighet med vissa kollektivavtal. Den 11 mars deklarerade WHO att covid-19 nu är en pandemi. Situationen förändras dag för dag och riktlinjer uppdateras löpande. I dagsläget finns inte svar på alla frågor, men vi vill här ge den information vi har.

För aktuella uppgifter om virusets spridning och vidtagna åtgärder på regional och nationell nivå se:

SLF

VGR

Folkhälsomyndigheten

Förändrade scheman och arbetsvillkor

I en pandemi med en samhällsfarlig sjukdom har arbetsgivaren långtgående rättigheter att leda och fördela arbetet. Arbetsgivaren kan dra in tid för utbildning, administration, forskning och planerade ledigheter. Arbetsgivaren kan också med kort varsel ändra scheman och jourlinjer och beordra en medarbetare att utföra andra arbetsuppgifter än de man normalt arbetar med.

 

Ersättning om man måste stanna hemma

Centrala parter har träffat en överenskommelse mot bakgrund av att arbetsgivare behöver kunna fatta snabba beslut om avstängning för att förhindra smittspridning av covid-19. Att låta arbetstagare som kan vara smittad av covid-19 arbeta eller befinna sig på arbetsplatsen i avvaktan på överläggning mellan arbetsgivaren och arbetstagarorganisationen skulle öka risken för smittspridning avsevärt. Överenskommelsen innebär att arbetsgivare kan fatta beslut om avstängning som görs i syfte att förhindra spridning av covid-19 utan föregående överläggning med berört fackförbund. Detta innebär att arbetsgivaren kan besluta om avstängning snabbare än i normala fall. VGLF råder alla medlemmar följande:

 

Om du är sjuk – är du sjukskriven och uppbär sjukpenning. Regeringen har beslutat att för närvarande slopa karensavdraget den första sjukdagen.

 

Om arbetsgivaren anser att du kan vara smittsam (och du har symptom) – och det skall utredas om du kan vara smittad eller är smittad, och en läkare bedömer att du kan arbeta, men inte får arbeta på grund av risken för smitta, så kan man stängas av från arbete, och då kan smittbärarpenning vara aktuell. Dock behövs läkarintyg, som visar att du inte får arbeta till följd av smittorisk. Om möjlighet finns att arbeta hemifrån enligt överenskommelse med din chef, bör lön utgå.

 

Om du har varit i nära kontakt med en person som bekräftats vara smittad, men själv inte har symptom – och arbetsgivaren kräver att du går hem från arbetet, är vår uppfattning att du, enligt AB § 10 mom 4, av medicinska skäl, kan bli avstängd, med bibehållen lön. Om möjligt kan överenskommelse om att arbete hemifrån göras. Du står då även till arbetsgivarens förfogande och kan inställa dig med kort varsel. SKR och Läkarförbundet har kommit överens om att arbetsgivaren inte måste förhandla innan avstängningen, men förbundet måste meddelas inom 5 dagar och kan därefter begära överläggning inom 7 dagar.

 

Om du måste vara hemma med sjukt eller smittsamt barn – anmäler du VAB.

 

Om du måste vara hemma med friskt barn för att barnomsorgen har stängt – har du inte rätt till VAB. Det finns i dagsläget ingen reglering kring denna situation. Du får därför fatta en överenskommelse med arbetsgivaren. Om du kan arbeta hemifrån uppbär du lön som vanligt. Andra alternativ är föräldrapenning, semester eller annan innestående ledighet.

 

Reglering i avtal för Vårdföretagarna E och F, samt D och staten

 

Vårdföretagarna E och F, samt D

  • 13 Smittbärare

Om läkare måste avhålla sig från arbete på grund av risk för överförande av smitta och rätt till smittbärarpenning från försäkringskassan föreligger, ska ett avdrag göras på lönen motsvarande 100 procent dag 1-14, därefter avdrag på 90 procent.

 

Staten

Villkorsavtal kap 9 §3

Något avdrag ska inte göras på lönen när en arbetstagare är frånvarande från arbetet på grund av att han är eller misstänks vara smittbärare enl bestämmelserna i smittskyddslagen el livsmedelslagen.

 

VGLF önskar få information av varje medlem, som blir avstängd till följd av Coronaviruset, gärna via mail till oss via vglf@slf.se.

Vänliga hälsningar

 

Emelie Hultberg

Ordförande Västra Götalands läkarförening

 

 


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare