Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
Ordförandebrev April 2020

Ordförandebrev april 2020

Bästa medlem!
Den rådande situationen har tvingat oss att ändra fokus något. Men självklart är läkarnas arbetsmiljö fortfarande i centrum. Just nu gör vi allt för att följa upp vilka konsekvenser den pågående pandemin får för våra medlemmar.

Nyhet

Just nu präglas det fackliga arbetet, liksom nästan hela vår tillvaro, av covid-19. Stora delar av det vanliga fackliga arbetet är för närvarande pausat. Bland annat kommer årets löneöversyn sannolikt inte att ske förrän sent i höst. På nationell nivå har man skjutit upp avtalsförhandlingarna till hösten och de lokala förhandlingarna kommer först därefter. Västra Götalands läkarförening har identifierat ett antal frågor som skulle ligga i fokus för det fackliga arbetet under 2020. De handlar om läkares arbetsmiljö, konkurrenskraftiga löner inom Västra Götalandsregionen och fortbildning (utbildning för specialistläkare).

Med facit i hand har vi till viss del behövt ställa om, men självklart är vår arbetsmiljö fortfarande i centrum. Fullt fokus ligger nu på att följa upp vilka konsekvenser den pågående pandemin får för våra medlemmar. Skyddsutrustning har varit – och fortsätter att vara – en viktig fråga på många arbetsplatser. Det handlar både om att säkra upp att det finns adekvata rutiner för utrustning men också tillgång på rätt materiel. Dessutom sker en rad förändringar av verksamheterna där nya jourlinjer inrättas och man ombeds eller förväntas tjänstgöra på en annan enhet än den man är van vid. Vid nya jourlinjer och ändrade arbetstider bevakar vi frågan om ersättning till berörda läkare. Så länge regionen inte har aktiverat ett krislägesavtal måste arbetsgivaren följa reglering av arbetstid i gällande kollektivavtal och arbetstidslagen.

Mycket av arbetet med att bevaka vår arbetsmiljö sker av alla våra skyddsombud. Inom Västra Götalands läkarförening finns det i skrivande stund 221 skyddsombud. Stort tack till er alla för det arbete ni lägger ned för att säkra kollegors arbetsmiljö! Om du inte vet vem som är ditt skyddsombud kan du alltid kontakta oss i föreningen (vglf@slf.se). På alla arbetsplatser finns inte skyddsombud – är det kanske du som ska bli detta? Som skyddsombud inom Läkarförbundet får du tillgång till utbildning och löpande stöd och hjälp i uppdraget. Kontakta din sektion för mer information!

Ta hand om er!

Hälsningar

Emelie Hultberg, ordförande Västra Götalands läkarförening


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare