Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
”Tillsammans är vi starka”

"Tillsammans är vi starka"

Hon är förlossningsläkaren som tror på det goda exemplet och drivs av en stark vilja att förbättra där hon ser att det behövs. Möt VGLF:s ordförande Emelie Hultberg.

Nyhet

VGLF:s ordförande är inte någon som sitter i ett fikarum och gnäller. Istället vill hon vara med och förändra och förbättra situationen inom sjukvården och bidra till att läkarna i Västra Götaland får högre löner och en sundare arbetsmiljö  

  • För mig var läkaryrket ingen barndomsdröm. Det var först under gymnasiets sista år som jag insåg hur fascinerade jag tyckte att människokroppen var. Det i kombination med att jag verkligen ville arbeta med människor gjorde att jag valde att bli läkare.

Så svarar Emelie Hultberg, Västra Götalands läkarförenings ordförande, på frågan om hur hon valde sin profession. Emelie, som är uppväxt i Göteborg och utbildad vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet, arbetar i dag som specialistläkare i gynekologi och obstetrik inom NU-sjukvården. Att det var just kvinnosjukvård som skulle bli hennes väg insåg hon redan efter den tidiga yrkeskontakten under utbildningens första terminer. Emelie Hultberg hamnade då på den klinik på NÄL där hon i dag är anställd, och fick vara med vid förlossningar, kejsarsnitt och gynekologiska operationer. Efter det det var hon såld.

Ett annat avgörande skäl till att hon på allvar fick upp ögonen för gynekologi och obstetrik var den fantastiska handledare hon hade. En person som brann för sitt yrke och vars entusiasm och engagemang smittade av sig på den unga medicinstudenten.

  • Det är jätteviktigt med bra handledare och förebilder inom yrket. Både för läkarstudenterna och för underläkarna. Målet är ju att bli en så bra läkare som möjligt och då är man väldigt observant på hur de specialister och överläkare man möter agerar i relation till kolleger och patienter och utövar professionen. Jag märker ofta när jag pratar med andra läkare hur de upplevt samma sak som jag, och att vem man haft som handledare och vilken inställning vederbörande haft, spelar stor roll.

I dag tillbringar Emelie 50 procent av sin arbetstid på kvinnokliniken på NÄL. Övriga 50 procent arbetar hon fackligt för Västra Götalands läkarförening där hon är den första ordföranden sedan de fyra läkarföreningarna i Väst slogs samman för drygt ett år sedan.

I rollen som ordförande för VGLF ingår alltifrån att styrelsearbete till att arbetsleda kansliet på fyra personer, sitta i förhandlingar och hantera individärenden.

Det fackliga engagemanget tog fart runt 2012-2013 när Emelie hade påbörjat sin ST- utbildning.

  • Jag har alltid engagerat mig och velat förbättra där jag ser att det behövs. Jag var till exempel kårordförande under studietiden och drog i gång ett AT-råd under min AT. Att gå vidare till ett fackligt engagemang blev då en naturlig följd. Jag har aldrig varit en person som sitter i fikarum och gnäller utan vill istället göra vad jag kan för att bidra till förändring, säger hon bestämt.

Emelie Hultberg framhåller hur bra det är att det fackliga arbetet för att förbättra villkoren för läkarna i Västra Götaland nu är samlat i en organisation:

  • Tillsammans är vi starka. Nu kan vi organisera oss så att vi möter motparten på ett jämbördigt sätt. Vi kan använda de resurser vi har så effektivt som möjligt vilket gör att vi skapar en större nytta och värde för medlemmarna.
  • Självklart har det också periodvis varit en utmaning att foga samman fyra organisationer med lite olika traditioner och arbetssätt till en, men jag tycker att vi har gjort ett bra jobb. Vi har lyckats plocka godbitarna från alla delar av regionen och kan använda dem för allas bästa.

I dag har Västra Götalands läkarförening drygt 6 000 medlemmar och anslutningsgraden i Läkarförbundet och dess lokalorganisationer är hög. Men självklart finns det alltid en förbättringspotential. Det finns fortfarande de läkare som inte är med och som ifrågasätter om facket är något för dem.

  • När någon ställer frågor som ”what´s in it for me” har jag svårt att hålla brandtal. Jag ställer istället gärna motfrågor, varför är de inte är med? Generellt så handlar ju det här om att försöka se det större perspektivet. En hög anslutningsgrad gör oss starka och som ett starkt branschkollektiv kan vi sluta avtal som gynnar våra medlemmar. Just nu är de viktigaste frågorna för VGLF ett hållbart arbetsliv och en sund arbetsmiljö, samt löneläget för läkare inom VGR vilket är oacceptabelt lågt i jämförelse med vad kolleger i andra delar av landet tjänar. De krav som ställs på sjukvården i allmänhet och på läkarna i synnerhet går inte ihop med de resurser som tilldelas vården. Det måste vi försöka påverka och lyfta.
  • För individen är ju ett fackmedlemskap också en viktig försäkring. Vem som helst kan hamna i en svår situation på sin arbetsplats och då finns vi där och backar upp med hjälp och stöd.

Den som redan är medlem och funderar på att gå samma väg Emelie Hultberg vill hon uppmana att inte tveka:

  • Genom att engagera sig i facket får man möjlighet att påverka sitt yrkesliv. I början känns det kanske läskigt och svårt men det finns mycket stöd och hjälp att få. Det är det som är så bra med att vara en förening. Som extra bonus får man också ofta nya insikter om sig själv och en fördjupad kunskap om den profession man valt. Så GÖR DET.

 


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare