Hoppa till innehåll

Just nu så har vi tekniska problem och vissa medlemmar har svårt att komma in på Min sida. Vi arbetar på att lösa problemet så snart som möjligt.

Nyheter
”Vi inom vården måste sätta ord på vår verklighet”

”Vi inom vården måste sätta ord på vår verklighet”

Möt Elin Stävlid, ST-läkare och styrelseledamot i Västra Götalands läkarförening. Hon tycker att läkare måste bli bättre på att engagera sig för att påverka vårdens organisation och styrning.

Nyhet

-Egentligen var det uteslutningsmetoden som ledde fram till att jag blev läkare. Jag tänkte att jag måste skaffa ett riktigt jobb och gjorde en för – och emot lista för olika yrken. Det som blev kvar och kändes som att det skulle passa mig var medicin, säger Elin Stävlid 30-årig ST-läkare i radiologi på SU, vice ordförande i SYLF Göteborg och nyvald ledamot i VGLF:s styrelse .

Från början hade hon tänkt bli dansare. Efter att ha gått ut Svenska Balettskolan åkte Elin till Frankrike och arbetade som au-pair vid sidan om baletten och det var där hon började fundera på om det egentligen inte vore bra att ha ett mer stabilt yrke som huvudsysselsättning. Så hon återvände hem till Göteborg och började studera på Sahlgrenska Akademin.

– Jag var fortfarande inte helt säker men jag tänkte att jag ger det en termin och hoppar av om det inte känns roligt. Men det gjorde det. Och det blev bara roligare hela tiden. Till skillnad från många av mina kurskamrater som i princip hade vägen utstakad från början var jag inte heller säker på var inom medicinen jag skulle landa. Men en av de saker som fick mig att välja röntgen var att vi första dagen på läkarprogrammet träffade en röntgenläkare som också hade en lite annorlunda bakgrund men som hittat sin plats ändå och då tändes något i mig.

Elin berättar att hon, när hon kom till röntgenkliniken, kände att det gav så mycket att vara på en plats där det fanns lite av allt. Röntgen var den perfekta mixen som kräver att de läkare som arbetar där har koll på många olika saker från alla olika specialiteter, den bredden passade henne. Hon lyfter också fram vikten av att som läkarstudent eller ung läkare ha goda förebilder.

– När jag vikarierade på vårdcentral hade jag en fantastisk handledare som heter Christer Rosenberg. Han hade den där gnistan i ögonen som en person har som verkligen tycker om vad han gör. Jag tror att om man träffar någon sådan tidigt i karriären har det en stor inverkan på hur man ser på sitt yrke framöver. På röntgen ser jag har många äldre läkare med precis samma gnista. Fortfarande efter flera decennier i yrket känner de en nyfikenhet och intresse för det de gör, det är inspirerande.

Att dansaren Elin gjorde rätt som också blev läkaren Elin kan ingen tvivla på. Det ursprungliga tvivlet har bytts mot insikten om att det är inom medicinen hon hör hemma. Att det är roligt att vara läkare innebär dock inte samma sak som att det är enkelt. Precis som många andra inom professionen upplever Elin Stävlid att det finns tillfällen då hon önskat att hon kunnat göra mer.

– Det svåraste är att behöva förhålla sig till yttre omständigheter, att tvingas prioritera i tid och ambition. Jag skulle gärna ägnat flera timmar åt varje patient, men som verkligheten ser ut tvingas man begränsa hur mycket tid och insatser man kan lägga. I slutänden handlar det om resurser. Ofta har man en lång lista som ska gås igenom och då måste man utgå ifrån vad som är rimligt.

Elin Stävlid gjorde sin AT på SÄS i Borås. Men innan hon påbörjade den hamnade hon i den berömda flaskhalsen och vikarierade som underläkare på Frölunda vårdcentral under 9 månader. Där fick hon värdefulla erfarenheter och hade turen att ha bra handledning och stöd. Så är det dock inte för alla nyblivna läkare. För vissa tar det ännu längre tid att få en AT-plats och i värsta fall vikarierar man då någonstans där underläkarna inte backas upp på samma sätt. Elin Stävlid menar att drar detta ut på tiden så förlorar AT sitt syfte som introduktion till yrket. Bristen på AT-platser är ett problem inom Västra Götaland. Även bristen på ST-platser är stor och eftersom det saknas tillräckligt med specialister inom flera områden kan det bli ett långsiktigt problem. Vården hamnar i en negativ spiral och hela regionen riskerar att förlora de investeringar man gjort i unga läkares utbildning. Det är i hela samhällets intresse att det finns tid, plats och resurser på kliniker och vårdcentraler att ta emot nyexaminerade läkare så att de så snabbt som möjligt kan bli färdiga specialistläkare.

– Hur det blir med BT återstår att se. Men dimensioneringen måste vara i paritet med behovet och än så länge har regionen inte tagit höjd för det, säger Elin Stävlid.

Elin Stävlid har ett genuint engagemang för hur vården utvecklas och organiseras och hur det påverkar läkares arbetsvillkor. Hennes fackliga bana påbörjades under AT:n då hon upplevde att många hade åsikter om hur vården borde vara men inte gjorde så mycket.

– Man pratar mycket om rätt använd kompetens men för att det ska bli så måste fler läkare vara med i samtalet om vårdens styrning. Om man inte tar diskussionen är det lätt att bli ett offer för de rådande omständigheterna och för de beslut som tas. Det är jätteviktigt att vi som arbetar inom vården sätter ord på vår verklighet. På de platser jag arbetat har jag tagit del av så många kloka tankar från kollegiet och för mig var facket en väg att kunna ta med mig dessa för att vara med och påverka.

Förmågan att lyssna in kollektivet, agera och fungera som språkrör tror Elin kan komma väl till pass i den nya rollen som styrelseledamot i Västra Götalands läkarförening. I styrelsen vill hon också fortsätta det arbete hon gör i SYLF med att förbättra läkarlönerna och den i dag ganska nedbrytande arbetsmiljö många läkare upplever.

– Västra Götalandsregionen vill bli Sveriges bästa offentliga arbetsgivare. Det är en lång väg dit om man till exempel fortsätter att betala bland de lägsta lönerna i Sverige och inte lyssnar in arbetstagarnas behov. Jag tror dessutom att de frågor som är viktiga för yngre läkare är precis samma som de som har betydelse för den mer erfarna delen av kåren. För oss i början av karriären är det inte särskilt upplyftande att se äldre kolleger som inte kommer vidare i sin karriär och inte får rimliga ersättningar för sitt arbete. Det skapar ingen bra framtidstro och inte heller någon tilltro till arbetsgivaren hos de yngre läkarna, säger Elin Stävlid.

Till dem som funderar på att i likhet med henne engagera sig som klinikombud och i SYLF eller VGLF har hon bara en sak att säga:

– Kasta dig in och kom! Ditt engagemang behövs. Facket är dessutom en jättebra plats för att lära sig mer om det som påverkar läkarnas arbetssituation och det finns alltid kloka kolleger som ger stöd och råd här. Ju fler som använder sin kraft och ambition till att påverka och vill vara med desto bättre! Historiskt har Läkarförbundet gjort massor med vinster och kunnat driva igenom viktiga villkor vår yrkeskår aldrig skulle haft annars. Om du är missnöjd, använd ditt missnöje till att förändra!


Fler nyheter


Till minne

Per-Olof ”P-O” Hansson, universitetssjukhusöverläkare och docent, har gått bort vid 65 års ålder. Han var under större delen av sitt yrkesliv facklig företrädare för Göteborgs läkarförening. Våra tankar går till hans fru Kerstin och sönerna Erik och Olof.

"Kärnan i det fackliga arbetet är att prata med varandra"

"Prata med varandra, ’hissa röd flagg’, skriv en debattartikel och säg att nedskärningarna bygger på faktaresistens." Det skriver Hanna Kataoka, ordförande i Läkarföreningen på Sahlgrenska, i Läkartidningen. "Helst innan medicinsk expertis, patientsäkerhet och god arbetsmiljö blivit fornminnen." Läs mer här.

Regeringens vårdstöd: "Räcker inte för Sahlgrenska"

Regeringens besked om att skjuta till sex miljarder, öronmärkta för sjukvården, till regionerna får kritik. Det kommer inte att räcka för svältfödda Sahlgrenska, menar Hanna Kataoka, ordförande i Västra Götalands läkarförening på SU. Hon vänder sig också mot övertron på …
Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
”Vi inom vården måste sätta ord på vår verklighet”