Hoppa till innehåll

Press- och medialänkar

Som företrädare för den medicinska professionen i Västra Götaland uttalar sig läkarna i VGLF ofta i olika medier. Här har vi samlat länkar till en del av dessa artiklar, reportage och inslag.

SVT 210424

”Det behövs en tydlighet. Det är svårt att veta hur vi ska råda våra medlemmar, och jag förstår att det är svårt för chefer”, säger Emelie Hultberg, ordförande i Läkarförbundets arbetslivsgrupp.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fackforbunden-larmar-gravida-utsatts-for-smitta-regler-otydliga

Läkartidningen 210319

”Eftersom man har gjort en handlingsplan för bättre löner tycker vi från tvärfackligt håll att man med covid som incitament borde göra en generell höjning i stället för en bonus. Men det ville inte politikerna” säger Christina Sjöberg.

https://lakartidningen.se/aktuellt/nyheter/2021/03/lakare-i-vgr-hoj-grundlonen-i-stallet-for-att-ge-coronabonus/

 

Göteborgs-Posten 201012

”Den jourhavande läkaren ska finnas till för alla som söker på akutmottagningen, men även för nyopererade patienter på vårdavdelningarna samt de som måste opereras akut under natten. Det är lätt att föreställa sig att omhändertagandet inte alltid blir optimalt under dessa förhållanden.”

Carina Iloson skriver på GP Debatt om vikten av att öppna en särskild mottagning för våldtäktsoffer i Göteborg/VGR.

LÄS HELA TEXTEN HÄR

Sveriges Radio Sjuhärad 201010

Läkare tycker samarbetet med Försäkringskassan brister

Intervju med Jakob Nyhlén.

Göteborgs-Posten 200922

Ordförande Emelie Hultberg skriver på GP debatt tillsammans med ordföranden för de fyra SYLF-avdelningarna i regionen om vikten av en välfungerande AT:

”En attraktiv och välfungerande AT-utbildning är den bästa grunden för att långsiktigt säkra tillgången på specialistläkare inom regionen. Den som trivs under sin AT stannar kvar och fortsätter sin utbildning till specialist vid samma enhet. Att värna AT-läkarna är därför det bästa sättet att komma till rätta med specialistläkarbristen, slippa dyra hyrläkare och garantera medborgarna tillgång till hög medicinsk kompetens.”

Läs hela texten här

 

 

Läkartidningen 200915

På flera håll i landet finns en oro över att läkare som arbetat hårt under pandemin inte ska få tillräcklig återhämtning. »Det är ett jättetryck på att ta igen vårdköer«, säger Christina Sjöberg, huvudskyddsombud i Västra Götaland.

Läkartidningen 200804 Försök med Närakuter förlängs i Västra Götaland. Christina Sjöberg citeras. 

GT/Expressen 200723 Kortare sommarsemester för SU:s personal. 

 

Dagens Medicin 200618

Såväl sjuksköterskor som läkare inom intensivvården är missnöjda med hur sommarsemestern planeras på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sena besked och korta semestrar ligger bakom.

Ingrid Stubelius (vice ordf Sektion SU) säger att många nu känner sig utnyttjade av arbetsgivaren.

– Man har inte kunnat komma fram till en modell för hur man ska kunna få återhämtning löpande, och inte heller någonting i avtalsväg som sticker ut när det gäller ersättning. Att man nu dessutom får kort och uppsplittrad semester påverkar den långsiktiga återhämtningen negativt och är verkligen under all kritik.

Läs hela artikeln här

 

Läkartidningen 200612

För två veckor sedan meddelade Västra Götalandsregionen att invånare med milda symtom ska erbjudas provtagning för pågående covid-19-infektion vid regionens vårdcentraler.

Intresset har varit stort. Enligt regionen tas nu totalt omkring 10 000 prov i veckan. Uppemot 7 000 av dessa sker på vårdcentraler.

Jakob Nyhlén, ordförande för sektion primärvård inom Västra Götalands läkarförening, framhåller att vårdcentralerna gjort väldigt stora insatser på kort tid.

– Primärvården har verkligen gjort ett jättejobb när de fick det här uppdraget. Det jag hör är att alla verkligen trollar med knäna och ser till att patienterna får provta sig på väldigt många olika och kreativa sätt, beroende på vårdcentralernas förutsättningar.

Läs hela artikeln här

Svenska Dagbladet 200607

Covidvården har förbättrats. Peter Geiger, vice ordf VGLF inyervjuas. Läs reportaget här

SVT Väst 200607

Läkarna kritiska mot FHM. Ingrid Stubelius intervjuas. Se inslaget här. 

SVT Väst 200604

Vårdpersonalen har haft en ansträngd vår under rådande pandemi och även sommarens semester har nu planerats om.
– Man måste ha återhämtningstid, annars blir man sjuk, säger Peter Geiger, vice ordförande i Västra Götalands läkarförening på Säs.

Se hela inslaget här

GP Debatt 200518

”Inom vården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset arbetar flera olika personalkategorier. Alla behövs. Att rakt av ersätta en person från en kategori med någon från en annan är orimligt. Att tro att en läkare som fått två dagars introduktion kan ersätta en erfaren undersköterska eller sjuksköterska är naivt. Specialistläkarens expertområde är det medicinska och att läkaren får fokusera på det är helt avgörande. Omvårdnad är ett annat kunskapsområde.”

Ordförande Emelie Hultberg skriver i GP tillsammans med Vårdförbundet och Kommunal om vikten att värna varje professions egenart och kunskaper. 

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Personlig rådgivning
  2. Bästa lönestatistiken för läkare
  3. Unika försäkringar