Nyköpings lasarett
Basfakta
- Tjänstgöringslängd
- 21 mån
- Antal AT-block (per ansökningsperiod)
- 8 st
- Ingångslön
- 37 950 kr
- AT-ranking
- 32
- Forskar-AT
- Nej
- Special-AT
- Nej
- Upptagningsområde
- ca 100 000
- Söktryck
- 100
- Schysst rekrytering
- Ja
Växel: 0155-24 50 00
Schysst rekrytering är ett verktyg för rättvisare rekryteringar inom sjukvården. Syftet är att hjälpa blivande AT-läkare att bli mer rättvist behandlade under rekryteringsprocessen, men också till att arbetsgivare ska göra mer värdefulla rekryteringar. Den består av en checklista med punkter som behöver uppfyllas för få utmärkelsen ”Schysst rekrytering”.
Exempel på kriterier:
- Tjänsten utlyses offentligt och annonsen beskriver vilka meriter som värderas högt.
- Intervjuer sker enligt en strukturerad mall.
- Arbetsgivaren kan visa att de som erbjudits intervju och senare anställning har de starkaste meriterna.
- Arbetsgivaren analyserar hur fördelningen av kön, ålder och utbildningsort ser ut genom olika delar av rekryteringsprocessen.
Övriga kriterier
Tjänstgöringsavsnitt
AT-tjänstgöringen omfattar totalt 21 månader. Med en 21 månaders tjänstgöringsperiod ges längre placeringar vid slutenvårdskliniker, vilket ger möjlighet att fördjupa kunskaperna, utveckla självständighet och bli en trygg legitimerad läkare. Dessutom erhålls en högre lön under de sista tre månaderna av tjänstgöringen.
• Medicinska specialiteter (6 månader): Inkluderar två veckor på barnmedicin samt tre veckor på kliniken för akut geriatrik, stroke och palliativ vård. Prehospital- och mottagningsauskultation erbjuds.
• Kirurgiska specialiteter (6 månader): Inkluderar sex veckor ortopedi, en vecka radiologi och två veckor anestesi, en vecka valfri placering inom kirurgkliniken (operation, dagkirurgi, endoskopi eller auskultation på mottagning).
• Psykiatri (3 månader): Omfattar fyra veckor öppenvård och åtta veckor slutenvård samt auskultation på Barn- och ungdomspsykiatri.
• Primärvård (6 månader): Inkluderar placering på BVC, SÄBO samt en vecka auskultation på valfri klinik eller kliniker.
Ansökningskrav
Formella krav
Vi söker dig som vid anställningens början har läkarexamen samt i förekommande fall skriftligt beslut från Socialstyrelsen och kurs i samhälls- och författningskunskap. Du har en mycket god språklig nivå, minst C1 (krav för legitimation enligt Socialstyrelsen).
Kunskaper
Du förväntas kunna tillämpa dina praktiska och teoretiska kunskaper från läkarutbildningen under handledning i klinisk praxis.
Personliga egenskaper och kompetens
Vi gör en sammantagen bedömning av din förmåga att arbeta som AT-läkare och att vara engagerad kollega i våra verksamheter. I denna bedömning lägger vi stor vikt vid:
• Gott omdöme
• Personlig mognad
• God samarbetsförmåga
• Initiativförmåga
• Kommunikativ förmåga.
Komplett personligt brev och CV, två skriftliga rekommendationsbrev från senaste anställningarna inom läkaryrket (prioritera anställningar inom svensk sjukvård).
Saknas rekommendationsbrev från läkaryrket går det även bra med referensbrev från andra vårdarbeten.
Introduktion
Allmän introduktion:
Inledningsvis erbjuds två dagars utbildning i journalsystemet (Cosmic) för både öppen och slutenvård. Därefter följer en veckas allmänintroduktion som inkluderar information om sjukhusen, Region Sörmland samt genomgång av centrala medicinska och administrativa rutiner, proACT inkl fallbaserade praktiska övningar, barn A-HLR. Under introduktionsveckan får de nya AT-läkarna möjlighet att träffa andra AT-läkare, fackliga representanter, studierektorer, AT-chefer och sjukhusledningen. Denna introduktion sker innan de 21 månaderna av klinisk tjänstgöring påbörjas.
Specifik introduktion inför placeringar:
Inför varje klinisk placering genomförs en välplanerad och strukturerad introduktion:
• Medicinska och kirurgiska placeringar (inklusive ortopedi): Inleds med en vecka introduktion i respektive klinik som kombinerar teoretiska föreläsningar med praktiska övningar anpassade till placeringen inkl vuxen A-HLR.
• Psykiatri och primärvård: Introduktionerna är noggrant strukturerade och anpassade efter verksamhetens krav och behov.
Klinisk introduktion vid placeringens början:
Vid starten av varje klinisk placering ingår en klinisk introduktionsvecka. Under denna vecka schemaläggs den nya AT-läkaren tillsammans med en mer erfaren underläkare. Den erfarne underläkaren handleder och introducerar enligt en detaljerad och genomtänkt introduktionschecklista.
Utbildning
Varje onsdagseftermiddag är avsatt för utbildning för samtliga AT-läkare, oavsett placering. De övergripande AT-studierektorerna ansvarar, i samarbete med kliniker och primärvården, för planering och samordning av dessa utbildningar. Vid inställda föreläsningar tilldelas istället tid för egenstudier.
Utöver onsdagsutbildningarna anordnar samtliga kliniker veckovisa interna utbildningar för sina läkare, där AT-läkare deltar under sina respektive klinikplaceringar.
Kurser:
• Försäkringsmedicinkurs
• Akut medicinskt omhändertagande: Ett tre dagar långt program som omfattar en instuderingsdag och två dagar med simuleringsövningar.
• Deltagande i AT-stämman
• Mellansvenskt läkemedelsforum
• AT-dagen: En specifika dag med fokus på utbildning och erfarenhetsutbyte för samtliga AT-läkare inom Region Sörmland.
Forskning
Vi har ingen forskar AT, men det finns goda möjligheter för forskning inom regionen, vi har AT-läkare som forskar. Vid intresse av forskning anpassar vi AT-utbildningen och längden.
Jourer
Samtliga placeringar inkluderar jourtjänstgöring med tillgång till kvalificerat bakjourstöd:
• Under medicin- och kirurgplaceringar deltar AT-läkare inte i ensamma nattjourer. På medicinplacering deltar dock AT-läkare i nattjour fram till kl. 03 med mellanjour på plats och bakjour i hemmet.
• På akutmottagningen för medicin finns alltid medicinbakjour/ledningsläkare på plats under kontorstid och ofta fram till kl. 20, då mellanjouren tar över.
• På kirurgakuten finns alltid mellanjour (en erfaren ST-läkare) på plats.
• Vid ortoped- och psykiatriplaceringar går AT-läkare ensamma dag- och nattjourer med mycket bra stöd av bakjourer.
Narkosläkare finns alltid tillgängliga på sjukhuset, medan bakjour för respektive klinik är tillgänglig och i beredskap i hemmet under nattetid.
Handledare
På varje placering har AT-läkaren en personlig handledare som ansvarar för att stödja och följa upp AT-läkarens utbildning. Studierektorer och AT-chefen finns också tillgängliga för samtal, råd och stöd vid behov. AT-chefen fungerar som huvudhandledare.
På varje klinik finns en AT-studierektor som ansvarar för AT-utbildningen. Studierektorn fungerar även som stöd för klinikhandledare och AT-läkare.
Var 3:e månad genomför AT-kollegium på alla mottagande kliniker, vid AT-kollegium bedöms bland annat medicinska kunskaper, praktiska färdigheter, kliniska bedömningar, ledarskap, bemötande, lämnas förbättringsförslag, resultatet återkopplas till AT-läkare av ansvarig klinikhandledare.
Ledighet inför AT-tenta
2 betalda dagar i anslutning till AT-tenta och tentadagen.
Deltagande i AT-stämma
Ja, alla AT-läkare kan delta en gång i AT-stämman under sin AT. AT-enheten står för kostnader.
Möjlighet att fortsätta med ST
Vårt mål är att du ska trivas så bra hos oss att du vill fortsätta din karriär inom Region Sörmland efter din AT-tjänstgöring. Vi hjälper gärna till med att förmedla kontakter och skapa förutsättningar för en smidig övergång.
Majoriteten av våra ST-läkare har tidigare genomfört sin AT-tjänstgöring inom regionen. Det finns mycket goda möjligheter att fortsätta som ST-läkare inom en rad olika specialiteter.
Regionen har dessutom ett välfungerande forskningscentrum som samarbetar med Akademiska Sju
Bostad
Allmänt är det inte särskilt svårt att skaffa bostad i Nyköping, det blir ännu lättare när man har en anställning inom regionen. Dessutom finns personalbostäder i anslutning till sjukhuset som man kan hyra med låg månadshyra.
Ersättning vid pendling
Vid placering inom primärvård på ett avstånd överstigande 4 mil från stationeringsorten, och under förutsättning att den anställde är folkbokförd på stationeringsorten, utgår ett lönetillägg om 2 000 kr per månad under de sex månader som primärvårdplaceringen pågår.
Medflyttarservice
Nej, men vi bidrar gärna med råd och kontakter.
Barnomsorg
Ingen regionsdriven, men allmänt finns inte långa köer till förskole- eller skolplatser i Nyköping.
Annat
Lön:
Grundlönen för 2025 är 37950 kr per månad. Möjlighet finns till ett individuellt tillägg baserat på antalet månader som vikariatstjänstgjord underläkare efter läkarexamen (maximalt 10 månader, á 100 kr per månad). Lönejustering sker efter 12 månaders anställning, samt ett lönetillägg om 6 000 kr per månad utgår under de sista tre månaderna av tjänstgöringen.
AT-råd och utvecklingsarbete:
Ett AT-råd finns och sammanträder en gång per månad. Rådet samlar in synpunkter från samtliga AT-läkare och återkopplar dessa till AT-enheten samt respektive kliniks AT-studierektor.
AT-läkare uppmuntras att aktivt delta i utvecklingsarbete och initiativ för att förbättra patientsäkerheten.
Kontakt
Överläkare, Ahmet Abidin
Kontakt via e-post
AT-administratör, Maria Eriksson
Kontakt via e-post
Josefin Hedblom
Distriktsläkare, övergripande AT-studierektor för öppenvård
Kontakt via e-post
Moa Forsberg
Överläkare & Övergripande AT-studierektor för slutenvård
Kontakt via e-post
Växeln: 0155-245000