Hoppa till innehåll
Nyheter
Kartläggning av läkares behov och inställning till kliniska beslutsstöd

Kartläggning av läkares behov och inställning till kliniska beslutsstöd

I samarbete med Swedish Medtech har Läkarförbundet genomfört en kartläggning av läkares behov och inställning till kliniska beslutsstöd i vården. Undersökningen har bestått av ett antal gruppdiskussioner och djupintervjuer genomförda av Ipsos.

Nyhet

Slutsatserna i rapporten grundar sig i de uppfattningar som läkarna som deltagit har uttryckt. Det har inte funnits några som helst krav på att deltagarna ska dela Läkarförbundets uppfattningar utan åsikterna som framförts är deras egna. Syftet har varit att kartlägga de olika uppfattningar som finns inom yrkeskåren. Med det sagt anser Läkarförbundet att innehållet i rapporten korrekt speglar den situation som professionen möter.

Rapporten avslutas med ett kort stycke om det slutseminarium som genomförts i Swedish Medtechs och Läkarförbundets försorg, där de flesta deltagarna inte har någon koppling alls till Läkarförbundet. Synpunkterna som togs upp där är givetvis deltagarnas egna och är också att betrakta som fristående från Läkarförbundet.

Läkarförbundet anser att kliniska beslutsstöd är en förutsättning för att framtidens vård ska hålla högsta kvalitet och är ett viktigt komplement till digitala kunskapsstöd. Det är viktigt att stöden är plattformsoberoende och väluppdaterade samt integrerade med journalsystemen och att den fortsatta utvecklingen sker i ett samarbete mellan producenter och profession. Det är uppenbart att beslutsstöd kommer användas alltmer i framtiden, och därför anser Läkarförbundet att det är av yttersta vikt att professionen håller god kontakt med de som producerar verktygen. Rapporten utgör ett bra underlag för fortsatt samarbete och diskussion.

Behov och attityder till kliniska beslutsstöd


Fler nyheter



Etik på agendan under WMA-möte

I förra veckan höll World Medical Association (WMA) sitt årliga rådsmöte. Översynen av WMA:s Helsingforsdeklaration om etiska principer för medicinsk forskning fick stort utrymme under mötet. Flera resolutioner antogs också – en om den humanitära krisen i Gaza.
Nyheter

Bli medlem i Sveriges läkarförbund
För alla läkare under hela karriären
  1. Trygghet på jobbet
  2. Unika försäkringar
  3. Lönestatistik för läkare
SLF.se Nyheter
Kartläggning av läkares behov och inställning till kliniska beslutsstöd