fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Anställningsformer för läkare

Anställningsformen är viktig del i ditt anställningsavtal. En anställning innebär att du ingår ett avtal med en arbetsgivare. Avtalet bör vara skriftligt men även ett muntligt anställningsavtal är bindande.
Råd och stöd

Arbeta som läkare efter 65

Det är inte självklart att man vill sluta arbeta bara för att man fyller 65 – men kanske föredrar man mer flexibla arbetsformer. Hur länge kan man fortsätta? Vilka villkor gäller?
Råd och stöd

Arbetstider och arbetstidsregler

Läkarnas arbetstid regleras i både lag och avtal – men det finns utrymme för både individuella och lokala lösningar. Vilka friheter har man och vad måste man förhålla sig till?
Råd och stöd

Företagsläkare

Om du arbetar som företagsläkare kan du vara landstings/kommunalt-, statligt- eller privatanställd.
Råd och stöd

Föräldraledighet

När man blir förälder har man rätt till föräldraledighet. Men hur går det med lön och förmåner?
Råd och stöd

Karensdagen ersätts med ett karensavdrag

Den 1 januari 2019 avskaffas karensdagen och ersätts med ett karensavdrag. Med ett karensavdrag är tanken att avdraget ska bli detsamma oavsett när sjukfrånvaron inträffar.
Råd och stöd

Kollektivavtal

Lagar, avtal och anställningsavtal bestämmer anställningsvillkoren för anställda.
Råd och stöd

Krislägesavtal

Sveriges läkarförbund är överens med SKR och Sobona om ett nationellt avtal för krissituationer. Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för läkare som arbetar vid krisläge.
Råd och stöd

Semestervillkor

Alla har rätt till semesterledighet för att få återhämtning. Omfattning och villkor styrs av kollektivavtalen. Vad bör man veta?
Råd och stöd

Tjänstledigheter

Studier, nytt företag, barn – ibland vill man lägga sitt fokus på något annat ett tag. När kan man begära tjänstledighet?
Råd och stöd

Uppsägning

Vid ett avslut av en anställning gäller olika regler beroende på din anställningsform.
Råd och stöd

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem

infoVi använder cookies för att samla in statistik kring hur webbplatsen används, men framför allt för att förbättra din användarupplevelse. Genom att fortsätta godkänner du det. Här kan du läsa mer om cookies.