fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Tidigare kunde man tvingas sluta arbeta vid 67 år. Den 1 januari 2020 höjdes åldersgränsen till 68 år och den 1 januari 2023 höjs den till 69 år. Nu gäller en ny reglering med bland annat ett förenklat uppsägningsförfarande för arbetstagare som uppnått åldersgränsen. Som tillsvidareanställd har man alltid rätt att kvarstå i sin anställning till utgången av den månad man fyller 68 år.

Bestämmelsen är tvingande till arbetstagarens förmån och inte möjlig att avtala bort.

Av den nya lydelsen framgår att det inte som tidigare krävs saklig grund vid uppsägning av en arbetstagare som uppnått åldersgränsen. Om arbetsgivaren inte avslutar anställningen fortsätter den automatiskt. En arbetstagare som uppnått åldersgränsen har en månads uppsägningstid.

Förhandla när du fyller 66

Det kalenderår du blir 66 minskar arbetsgivarens kostnad för dig; de sociala avgifterna blir lägre, och kostnaden för den premiebestämda tjänstepensionen kan upphöra. Det är ett bra tillfälle att förhandla om anställningsvillkoren.

Råd och information

I skriften ”Arbete efter 65 års ålder” finns mer information. Du kan också ställa frågor till medlemsrådgivningen.

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård.

Bli medlem idag!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem