Landstingskommunalt tjänstepensionsavtal, KAP-KL
Det landstingskommunala tjänstepensionsavtalet för dig född 1985 eller tidigare.
Förmånsbestämd del
Den förmånsbestämda delen tjänas in på inkomster över 7,5 inkomstbasbelopp. Den kan börja tjänas in från 28 års ålder och ger en månatlig och livsvarig andel av lönen i pension. För att beräkna pensionsunderlaget bortser man från avgångsåret och det föregående, och tar medelvärdet av de fem bästa inkomståren av de sju kalenderåren dessförinnan (om man varit anställd kortare tid, tar man medelvärdet på de år som finns).
Den faktiska pensionen blir en andel av underlaget (som beror på åldern) gånger en tidsfaktor (som växer linjärt med tjänstgöringstiden). Andelen är 55 – 62,5 procent mellan 7,5 och 20 inkomstbasbelopp och 27,5 – 31,25 procent mellan 20 och 30 inkomstbasbelopp, tidsfaktorn är 1 efter 30 år. Uttag kan göras från 65 års ålder, med så kallat förtida uttag (helt eller partiellt) från 61 års ålder. Varje månads förtida eller uppskjutet uttag minskar respektive ökar pensionen 0,4 procent, livsvarigt.
Om du inte går ner i arbetstid motsvarande andelen förtida uttag – kom överens om inte samordna lönen med tjänstepensionen (AB § 19).
När man börjat ta ut en del av tjänstepensionen går det inte att tjäna in pensionsrätt enligt KAP-KL igen.
Premiebestämd del
Den premiebestämda delen kan tjänas in från 21 års ålder. Premien är 4,5 procent på inkomster upp till 30 inkomstbasbelopp. Den här delen kan du själv placera, och du väljer bolag via en valcentral – kolla med arbetsgivaren vilken ni är anslutna till. Väljer du inte aktivt placeras pensionsavgifterna i en traditionell försäkring i KPA pension, med återbetalningsskydd (utbetalning till efterlevande) som du kan välja bort. När pensionen ska tas ut och under hur lång tid bestämmer du med förvaltaren. Tidigt uttag och längre tid ger lägre månadsbelopp.
Funderar du på att byta till AKAP-KL?
Även du som är född 1985 eller tidigare kan omfattas av AKAP-KL om du kommer överens med arbetsgivaren om detta – eller om du börjar hos en arbetsgivare som tillämpar avtalet för alla anställda. (Om det sker en verksamhetsövergång till sådan arbetsgivare ligger du ändå kvar i KAP-KL om du inte avtalar annat.)
Se till att först få tydlig information om respektive avtalsförmåner och kräv en individuell pensionsprognos. Jämför de förutsättningar (din lönekarriär, årlig löneökningstakt, inflation, tillväxt, avkastning och avgifter) som använts med din egen framtidsbild – och byt inte om du inte vet vilka konsekvenserna kan bli i ditt specifika fall. Har du många tjänsteår inom KAP-KL, eller är i slutet av ditt yrkesliv med lång intjänande tid i KAP-KL, rekommenderas du inte att byta.
Ett byte som innebär pensionsförlust kan behöva kompenseras med tilläggspremier.
Det är du som bestämmer och du själv som står för risken för det slutgiltiga pensionsutfallet. Kontakta din lokala läkarförening innan du byter – de får inte ge råd om hur du ska göra, men ser till att du fått information om vad bytet innebär och att du har förstått den.
Följ checklistan:
- Jag har fått information om innehållet i båda avtalen.
- Jag har fått möjlighet att bedöma hur ett byte kan påverka min framtida pension med hjälp av prognoser och beräknade extra pensionsavsättningar (tilläggsavgifter).
- Jag har kontaktat min lokala läkarförening (som inom 21 dagar kan begära överläggning med arbetsgivaren och yttrande från Pensionsnämnden).
- Jag har avvaktat tidsfristerna för ovanstående (21 arbetsdagar samt eventuellt ytterligare 30 dagar om yttrande från Pensionsnämnden har begärts).
- Jag gör överenskommelsen skriftlig, med uppgift om eventuella tilläggsavgifter. Se även exempel på prognosutfall och tilläggspremier och information till dig som överväger att byta till AKAP-KL, framtaget av parterna, och vår jämförelse mellan avtalen.
Se upp när du byter anställning
Om du är i slutet av yrkeslivet och byter anställning – vänd dig till pensionshandläggare hos din arbetsgivare för att höra om eller hur pensionen påverkas. Se upp med så kallade parallellanställningar.