fbpx

info Information om covid-19: Vi bevakar händelseutvecklingen och uppdaterar kontinuerligt vad som gäller för dig som läkare.

Basen är den allmänna pensionen som betalas ut från Pensionsmyndigheten. Den grundas på inkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp. Ett årsbesked skickas ut varje år.

Utöver den allmänna pensionen finns tjänstepension. Tjänstepensionen betalas av arbetsgivare med kollektivavtal eller om särskilda överenskommelser finns. Den ser olika ut beroende på om du arbetar inom landstingskommunal, statlig eller privat sektor. Egenföretagare behöver se över sitt eget pensionssparande som komplement till den allmänna pensionen.

På toppen ligger det privata sparandet, om man själv valt att spara privat.

Boktips!

Annika Creutzers bok ”Dags att lägga pensionspusslet – så tar du som kvinna ut pension på bästa sätt” ger tips, råd och varningar inför den framtida pensionen, i form av tio viktiga pusselbitar (självklart har även män nytta av den.) Boken är skriven på uppdrag av KPA Pension som är pensionsbolag för arbetsgivare och anställda inom kommuner och landsting, med mer än 1.6 miljoner tjänstepensionskunder.

Bli medlem och få den bästa rådgivningen om lön och arbetsliv

När vi är många och samlade ökar våra möjligheter att forma framtidens hälso- och sjukvård.

Bli medlem idag!

Jag vill söka i kunskapsbanken

Råd & Stöd är namnet på Läkarförbundets kunskapsbank där du hittar den bästa rådgivningen inom lön, pension, avtalsfrågor med mera.

Till Råd och stöd

Jag vill söka bland vanliga Frågor och svar

De vanligaste frågorna som medlemmar ställer till oss har vi samlat på ett ställe, tillsammans med svaren. Hittar du inte svaret på din fråga, kan du ställa den via “Fråga oss”-knappen på sidan.

Till Frågor och svar

Jag vill ha hjälp med fackliga och juridiska frågor

Kontakta medlemsrådgivningen och få kvalificerade råd om allt som rör din anställning.

08-790 35 10
medlemsradgivningen@slf.se

Måndag–torsdag kl 9–16, fredag kl 9–13

Kontakta din lokalförening
Din lokalförening kan ge svar på frågor som rör din anställning på den ort du arbetar.

Hitta förening

Jag vill bli medlem i Läkarförbundet

Om något händer får du personlig rådgivning och experthjälp. Du får också möjlighet att påverka ditt arbetsliv som läkare. En enda del av medlemskapet kan tjäna in hela årsavgiften.

Bli medlem